Mii de pelerini la Crucea-monument în anul Centenarului Bănățean

14 September 2019 Off By Pavel Canea
Mii de pelerini la Crucea-monument în anul Centenarului Bănățean

În acest an în care este sărbătorit Centenarul Bănățean, peste 3000 de pelerini s-au unit în rugăciune pe Muntele Mic, participând la cel de-al 14-lea Pelerinaj organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea-monument. Miile de pelerini s-au alăturat unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi, precum și militarilor care au venit și în acest an să fie împreună la acest eveniment remarcabil din Banatul de Munte. La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiune, până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire.

La baza Crucii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor ce au înălțat crucea de pe Muntele Mic. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim care a ilustrat semnificația praznicului și a scos în evidență importanța cinstirii Sfintei Cruci.

„Am fost din nou pe Muntele Mic ca aici la Crucea-monument să-i pomenim pe cei care au făurit România Mare și să-i pomenim mai ales în acest an pe cei care au contribuit la instaurarea administrației românești în cetățile importante din Banat. Ne bucurăm că și în acest an am avut oaspeți de seamă, ierarhi, preoți, oficialități civile și militare, centrale, județene și locale, precum și foarte mulți credincioși, printre care numeroși tineri”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.  

Cu prilejul acestui eveniment, credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (copie a icoanei Trihirussa „cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ce se află la Mănăstirea Neamț, precum și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat.

Aceste sfinte odoare au fost aduse din Moldova de o delegație de la Mănăstirea Neamț condusă de părintele stareț Benedict Sauciuc încă din ajunul Praznicului Înălțării Sfintei Cruci și au fost depuse în Catedrala Episcopală din Caransebeș, unde a fost săvârșită Vecernia cu Litie de către Preasfințitul Părinte Lucian. Atât la Caransebeș, cât și pe Muntele Mic credincioșii s-au închinat la icoana Maicii Domnului și la sfintele moaște pe tot parcursul sfintelor slujbe. În semn de prețuire pentru această osteneală Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit părintelui stareț Benedict Sauciuc Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici.

„Cu toții astăzi am fost într-o obște duhovnicească, într-un duh și o simțire, pentru că am avut parte de o trăire frumoasă pe acest munte sfânt al Banatului, atât la Sfânta Liturghie, cât și la manifestarea patriotică, militară, care ne-a adus aminte că trebuie să fim și să rămânem toată viața buni români, dar și buni creștini, întrucât în Imnul țării avem o strofă care ne amintește despre Sfânta Cruce: «Preoți cu crucea în frunte căci oastea e creștină». Ierarhi și preoți cu crucea în frunte, precum și credincioși am venit ca împreună să ne închinăm Crucii celei de viață făcătoare pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos”, a mai spus Preasfințitul Părinte Lucian la final.

După momentul de rugăciune au fost depuse coroane la baza Crucii-monument și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, marcând astfel Centenarul Bănățean – 100 de ani de la intrarea administrației românești în Banat.

Cu prilejul acestui eveniment a fost lansat și CD-ul Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului „La umbra crucii, Tale”. Această ediție apărută la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci cuprinde pricesne închinate Sfintei Cruci.