Întâlnirea preoților pensionari din Episcopia Caransebeșului

4 October 2019 Off By Pavel Canea
Întâlnirea preoților pensionari din Episcopia Caransebeșului

Pentru al treilea an consecutiv, joi, 3 octombrie, a fost organizată în Episcopia Caransebeșului întâlnirea preoților pensionari din Eparhia Banatului Montan. Întâlnirea se organizează în preajma Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sf. Iosif cel Nou Partoș”, Ocrotitorul Banatului din Reșița de către un sobor de preoți în prezența preoților pensionari  și a  preoteselor  din toate protopopiatele eparhiei.

În continuare, în Sala de festivități a Protopopiatului Reșița, invitatul special din acest an, părintele conf. univ. dr. Ioan  Bizău de la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca a rostit o meditație duhovnicească și a o oferit sfaturi, îndemnându-i pe preoții pensionari să rămână activi în Biserică pentru a-și putea valorifica experiența bogată dobândită de-a lungul timpului. De asemenea au fost purtate discuții, s-au împărtășit amintiri și s-a subliniat importanța acestor întâlniri.

„A fost un eveniment frumos, o inițiativă lăudabilă pentru că preoții adeseori după pensionare se simt străini de propria lor stare preoțească și e nevoie de a-i aduna mereu, de a-i ajuta să înțeleagă că rămân în continuare preoți și că niciodată preotul ca stare interioară, ca statut duhovnicesc, spiritual, teologic nu se pensionează sau nu pleacă în concediu și de aici nevoia de a-i încuraja să facă misiune în continuare”, a subliniat părintele profesor Ioan Bizău.

În anul 2017 întâlnirea a fost organizată la Caransebeș prin liturghia săvârșită la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” de Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, iar în anul 2018 întâlnirea a fost marcată la Biserica „Schimbarea la Față” – Govândari din Reșița prin conferința IPS Ioan Mitropolitul Banatului.