Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat alături de românii din Ungaria

23 December 2019 Off By Pavel Canea
Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat alături de românii din Ungaria

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit alături de Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul ortodox român al Ungariei și locțiițor al Episcopiei Daciei Felix la Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae” din Gyula. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul Sfintei Liturghii cei doi ierarhi au săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii Revoluției  române din decembrie 1989.

„Ne-am bucurat să vedem aici în Ungaria o comunitate dinamică pentru că înțelegem și simțim că Preasfințitul Siluan este un părinte și frate iubitor, un misionar prin excelență, care îi adună pe credincioși în biserică, alergând în toate comunitățile din Ungaria, dar și din Serbia. Îl rugăm pe Mântuitorul să le dăruiască românilor din Ungaria și nouă tuturor un Crăciun cu adevărat fericit, sănătate, putere și să încercăm pe mai departe să fim uniți, iar libertatea pe care o avem trebuie s-o folosim pentru mântuirea noastră și pentru unitatea poporului român”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final grupul psaltic „Ethos” a susținut pe soleea catedralei un concert de colinde și cântece închinate eroilor Revoluției.

„Pentru noi românii din Gyula a fost un prilej de mare bucurie și binecuvântare pentru că au participat în duh de rugăciune alături de noi la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Lucian și Grupul psaltic al Episcopiei Caransebeșului, în acest centru al comunității istorice românești din Ungaria. Dorim să aducem mulțumire și recunoștință bunului Dumnezeu și de asemenea Preasfințitului Lucian și acestor tineri minunați din Caransebeș”, a arătat Părintele Episcop Siluan.

Alături de credincioși, la slujbă au participat domnul Florin Vasiloni consulul general al României la Gyula și reprezentanți ai Autoguvernării românilor din Ungaria.