Adunarea Eparhială – moment de bilanț în Episcopia Caransebeșului

25 January 2020 Off By Pavel Canea
Adunarea Eparhială – moment de bilanț în Episcopia Caransebeșului

Începutul de an este prilej de bilanț pentru activitățile desfășurate în anul ce a trecut, dar și de creionare a noi proiecte pentru anul în curs. Astfel, membrii forului deliberativ ai Eparhiei Banatului Montan s-au întrunit sâmbătă, 25 ianuarie, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, pentru a analiza ceea ce sectoarele de activitate ale eparhiei au dezvoltat în anul ce a trecut, dar și pentru a contura proiecte ce se doresc implementate anul acesta.

Ședința ordinară a Adunării Eparhiale a debutat cu un moment de rugăciune în Paraclisul Episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Centrului Eparhial. Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, după care în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial a fost prezentat raportul general din toate sectoarele și departamentele administrației eparhiale pe anul 2019, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei.  

„Credem că este foarte important ca la ora actuală când familia creștină suferă din foarte multe puncte de vedere să ne axăm pe pastorația familiei creștine. De aceea Sectorul social-filantropic, dar mai ales Departamentul de tineret va fi din nou avizat în acest an și credem că Episcopia noastră va putea susține toate proiectele legate de pastorația părinților și copiilor. Ne dorim cu ajutorul lui Dumnezeu ca și în acest an să continuăm lucrările la Centrul Eparhial, să începem pictarea Catedralei Episcopale din Caransebeș și credem că vom târnosi și două biserici noi din cadrul eparhiei noastre”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

În continuare au fost formate 5 comisii de lucru care au discutat și analizat fiecare în parte, intensificarea vieții bisericești în toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Caransebeșului.  

„În acest an aniversăm 100 de ani de la instalarea episcopului Iosif Traian Badescu la Caransebeș și vom avea pe parcursul acestui an, pe lângă activitățile dedicate pastorației părinților și copiilor și activități dedicate episcopului Iosif. Vom continua și celelalte manifestări artistice, spirituale, culturale și nu vom pierde din atenția noastră îmbunătățirea vieții bisericești și anume vom fi prezenți în continuare în cele 10 cercuri pastoral misionare în care ne vom întâlni cu toți preoții și credincioșii din Eparhia Banatului Montan”, a mai spus Părintele Episcop.    

La această ședință au participat aleşi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, care formează Adunarea eparhială – organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei eparhii.