Procesiunea icoanelor la Caransebeș

9 March 2020 Off By Pavel Canea
Procesiunea icoanelor la Caransebeș

Sute de credincioși au venit cu icoane în mâini în Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” pentru a mărturisi dreapta credință. Au fost foarte mulți copii și tineri de la centrele de tineret de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, în special de la ATOR Banatul de Munte, mulți dintre ei au fost îmbrăcați în costume populare, dar și elevi și studenți teologi din Caransebeș.

În această duminică a fost organizată de dimineață o procesiune de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”  până la Catedrala Episcopală. Foarte mulți oameni, de la copilași până la persoane vârstnice, au purtat icoane în mâini și au cântat cântări duhovnicești specifice acestei perioade.

La Catedrala Episcopală Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, pe tot parcursul căreia credincioșii au ținut icoane în mâini. După o săptămână de urcuș duhovnicesc, de osteneală și nevoință foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La momentul împărtășirii clericilor un grup de seminariști coordonat de părintele profesor Petru Paica, a susținut un concert de pricesne.

În această primă duminică din Postul Mare, la procesiune și Sfânta Liturghie au fost și profesori de religie din Eparhia Banatului Montan, precum și coordonatorii centrelor de tineret ale Episcopiei. În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

„Îl rugăm pe Mântuitorul, Capul Bisericii, să păzească pe mai departe dreapta credință, vie și lucrătoare în inimile, mințile și sufletele tuturor celor care sunt botezați în biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, în numele Preasfintei Treimi. Să ne ajute Domnul să avem o credință lucrătoare și mărturisitoare și să nu ne temem de ispitele și provocările veacului acestuia. Să rămânem ancorați în sfânta și dreapta credință a apostolilor și a sfinților părinți și să încercăm să punem în practică Liturghia și Filantropia, să învățăm din Noul Testament că cele două surori rugăciunea și lucrarea trebuie să fie mereu împreună și să se ajute reciproc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Evenimentul din Duminica Ortodoxiei care a cuprins procesiunea și Sfânta Liturghie arhierească este o tradiție în municipiul Caransebeș.