Praznicul Învierii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

19 April 2020 Off By Pavel Canea
Praznicul Învierii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Praznicul Învierii Domnului Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti a oficiat-o pe esplanada Catedralei episcopale, apoi a continuat în sfântul locaș.

Și în acest an Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost adusă în Episcopia Caransebeşului de o delegaţie a eparhiei, care s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină, după care au distribuit-o în toată Eparhia Banatului Montan.

În prima zi a Sfintelor Paşti Preasfinţitul Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală. În contextul restricțiilor impuse din această perioadă sfintele slujbe au fost transmise în mediul online. După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian a spus că „în această zi a Învierii să ne bucurăm cu toții duhovnicește și să ne împăcăm cu Dumnezeu, cu noi înșine și unii cu alții și să-I mulțumim Mântuitorului pentru toate. Chiar dacă trăim vremuri grele, confuze și complicate, nădăjduim că Dumnezeu va ridica această pedeapsă din țara noastră și din lumea întreagă și vom revenii la normalitate”.

Preasfințitul Lucian i-a îndemnat pe credincioșii de acasă să nu se îndepărteze de rugăciune, de credința noastră creștină în Hristos Cel răstignit și înviat și să nu se întristeze peste măsură ca cei care nu au nădejde, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel.

De asemenea, le-a transmis să încerce să reziste până la capăt, astfel încât după această perioadă să revină la sfânta biserică ca să fie o bucurie deplină. „Dorim tuturor preoților și credincioșilor un praznic luminat și fericit, o săptămână cu adevărat luminată și Dumnezeu Cel ce ne-a dăruit pe Fiul Său, Dumnezeul iubirii, să ne dăruiască și nouă iubirea Sa și să avem în inimile noastre întotdeauna pacea, bucuria și binecuvântarea de sus”.  

La orele 19:00, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.