Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița și-a sărbătorit hramul

29 May 2020 Off By Pavel Canea
Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița și-a sărbătorit hramul

La Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița a fost joi, 28 mai, zi de mare sărbătoare deoarece acest așezământ monahal și-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie în altarul de vară, alături de un sobor de preoți și diaconi. Pe „Dealul Arșilor”, așa cum mai este cunoscută această înălțime din orașul reședință de județ, au venit mulți credincioși să participe la Sfânta Liturghie și să se roage împreună cu ierarhul, preoții și obștea monahală.

„Ne bucurăm foarte mult că am putut sluji Sfânta Liturghie în acest altar de vară în jurul căruia au fost prezenți foarte mulți credincioși care au dorit să urce împreună cu noi acest deal, care a devenit colina Înălțării Domnului din Reșița. Se cuvine să-I mulțumim Domnului că ne ocrotește, ne dăruiește sănătate sufletească și trupească și ne dăruiește putere ca să-i întărim pe credincioșii noștri”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Întrucât la praznicul Înălțării Domnului se face pomenirea eroilor neamului românesc, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat și o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.  

„Să ne rugăm unii pentru alții și bineînțeles să ne înălțăm și noi la cer împreună cu Mântuitorul pentru că suntem chemați la acest praznic să ne înălțăm de pe pământ la cer, adică să ne desprindem de această lume tumultoasă și să ne îndeletnicim mai mult cu cele spirituale. Mântuitorul Hristos ne cheamă la o nouă viață întru El, să-L ascultăm și să-L înțelegem că El este cu noi și nimeni împotriva noastră, El este Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre. Credem și mărturisim că și astăzi Domnul Iisus a fost în mijlocul nostru căci ne-am adunat în numele Lui”, a mai spus ierarhul la final.

Eroii patriei pomeniți la Caransebeș

Tot joi, 28 mai, după Sfânta Liturghie, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului românesc ce își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Caransebeș.

La sfânta slujbă au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și ai Poliției Locale, care la final au depus coroane de flori la mormintele soldaților ce și-au pierdut viața pentru țara și credința lor.