Mănăstirea Almăj-Putna și-a sărbătorit hramul

6 August 2020 Off By Pavel Canea
Mănăstirea Almăj-Putna și-a sărbătorit hramul

Mulți pelerini îi trec pragul Mănăstirii Almăj-Putna din județul Caraș-Severin în cursul anului, dar mai ales în data de 6 august, când aceasta își sărbătorește hramul.

Și în acest an credincioșii din Valea Almăjului, dar și din alte părți ale țării au venit la Praznicul Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos la așezământul monahal de la marginea satului Putna, pentru a participa la Sfânta Liturghie ce a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

„Ne-am bucurat să vedem că mulți credincioși și-au îndreptat pașii astăzi la această mănăstire reprezentativă din eparhia noastră. De asemenea, ne bucurăm că mulți preoți din Valea Almăjului au slujit cu noi și de aceea se cuvine să-i mulțumim Domnului pentru această zi înălțătoare și pentru faptul că ne-am împărtășit cu Sfintele Taine. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți cei ce și-au îndreptat pașii la această mănăstire și să le răsplătească osteneala și dragostea”, a arătat Părintele Episcop la final.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie Preasfințitul Lucian a binecuvântat prinoasele ce au fost pregătite potrivit tradiției din această zi. Pelerinii au avut bucuria să se închine și la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, aduse de la Schitul Feneș.

„Plecăm cu toții de aici mai puternici din punct de vedere spiritual pentru că astăzi ne-am întărit citind cuvântul lui Dumnezeu și meditând la pericopa evangheliei ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii. Am fost invitați împreună cu cei trei ucenici să urcăm pe Tabor ca să vedem cu ochii minții slava dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. Noi ne-am simțit bine aici și L-am rugat pe Domnul să ne binecuvinteze pe mai departe și să ne dea lumină din lumina Lui, pentru că El este Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”, a mai spus ierarhul.

Toți cei ce au venit să se roage la mănăstirea Almăj-Putna în ziua hramului au primit din partea obștii monahale și pachețele cu mâncare. Iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului i-a aparţinut domnului plutonier adjutant Luca Zăvoianu, fiu al satului, care a donat terenul necesar. Mulți pelerini îi trec pragul, dar în fiecare an credincioșii din zonă și din toată țara, vin în număr mare să primească binecuvântarea lui Dumnezeu participând la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului.

În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan, din părţile Almăjului (stabilit în Caransebeş), fără nicio pretenţie bănească.