Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la Muntele Mic

14 September 2020 Off By Pavel Canea
Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la Muntele Mic

Anul acesta s-a desfășurat cea de-a 15-a ediție a Pelerinajului organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea-monument de pe Muntele Mic. La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiune, până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire. La această ediție a fost adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se află la Parohia Măru și care în acest an împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Muntele Athos.

La pelerinaj au participat alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului preoți și diaconi, autorități județene și locale, oficialități civile și militare, precum și militarii de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, care au venit și în acest an să fie împreună la evenimentul remarcabil din Banatul de Munte.

La baza Crucii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor ce au înălțat crucea de pe Muntele Mic.

„Această cruce de pe Muntele Mic a fost înălțată în primul rând pentru comemorarea și pomenirea făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Clerul și poporul din Țara Banatului și-au dorit din toată inima unirea cu patria mamă, de aceea intelectualitatea din Timișoara, din Caransebeș și din tot Banatul, în perioada interbelică a considerat că aici pe această înălțime sfântă trebuie să se ridice o cruce-monument în memoria tuturor ostașilor, eroilor și martirilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit pentru unitate și libertate. Această cruce este un prinos de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din Banatul istoric”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

La acest eveniment domnul Colonel Marcel Lică, a dat citire și mesajului domnului General de Brigadă Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

După momentul de rugăciune au fost depuse coroane la baza Crucii-monument, iar militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara s-au retras în acordurile Fanfarei, întrucât nu au mai putut oferii ceremonialul militar tradițional deoarece perioada în care ne aflăm impune reguli de distanțare fizică.

Crucea de pe Muntele Mic este un monument comemorativ al eroilor bănățeni ridicat în anul 1936 și refăcut în perioada anilor 2001-2004. Ea se află la altitudinea de 1670 metri și este structurată din oțel laminat având o înălțime de 27 metri.