Praznicul Bobotezei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

6 January 2021 Off By Herea Darius
Praznicul Bobotezei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Praznicul Bobotezei din acest an, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie și a binecuvântat Agheasma Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș.

Credincioșii din municipiu care au participat la sfintele slujbe, l-a final au fost binecuvântați cu apă sfințită de către Preasfințitul Lucian și au primit Agheasma Mare pentru a o folosi la casele lor.

„Dacă la praznicele care au trecut L-am văzut pe Domnul, Prunc culcat în ieslea sărăcăcioasă din Betleem și mai apoi tăiat împrejur la 8 zile după Naștere, la acest Praznic Îl vedem Om desăvârșit la 30 de ani, pogorându-se în repejunile Iordanului, asumându-și păcatele noastre și curățindu-le, primind botezul pocăinței de la Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan a văzut la Iordan Arătarea Preasfintei Treimi și noi să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să vedem cu ochii minții la fiecare Liturghie sau alte slujbe și rugăciuni, Arătarea Preasfintei Treimi, pentru că noi toți suntem botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Și în ajunul Bobotezei a fost săvârșită slujba de sfințire a Agheasmei Mari, fiind îmbuteliată în sticle, astfel încât credincioșii să o poată lua în condiții de igienă. Apa care este sfințită de Bobotează se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări.

„Să trăim o viață asumată în Hristos pentru că ne-am botezat în Hristos și ne-am îmbrăcat în Hristos. La acest Praznic al Bobotezei să ne curățim simțirile, să ne purificăm de păcate și fărădelegi și să punem început bun vieții, astfel încât Domnul să se sălășluiască în inimile noastre”.

„Îl rugăm pe Domnul, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre, să le dăruiască tuturor bolnavilor sănătate, Agheasma Mare să îi tămăduiască, iar noi cei care am venit la biserică să ducem această apă sfințită și celor ce se află pe paturile spitalelor, celor bătrâni și singuri pentru că Dumnezeu este Cel ce ne poate tămădui de această molimă și de toate bolile sufletești și trupești”, a mai spus ierarhul.   

La final Părintele Episcop Lucian le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Praznicului Bobotezei și cum trebuie să se raporteze la această sărbătoare.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele diacon Pavel Canea, slujitor la Catedrala Episcopală și ostenitor în cadrul Biroului de Presă  a fost hirotesit arhidiacon.