Episcopia Caransebeșului – Ședința Adunării Eparhiale

6 February 2021 Off By Pavel Canea
Episcopia Caransebeșului – Ședința Adunării Eparhiale

Peste un milion de lei este suma totală investită de Episcopia Caransebeșului în acțiunile filantropice desfășurate anul trecut. Această cifră a fost prezentată membrilor organismului deliberativ a Episcopiei Caransebeșului ce s-au reunit sâmbătă, 6 februarie, în ședință ordinară la Centrul Eparhial pentru a analiza activitățile desfășurate în anul 2020, care s-a dovedit a fi unul foarte dificil. Sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Lucian au fost dezbătute mai multe probleme administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei.

Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune în Paraclisul Episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Centrului Eparhial. Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, după care în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial a fost prezentat raportul general din toate sectoarele și departamentele administrației eparhiale pe anul 2020, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei.

Cel mai important aspect din cadrul raportului de activitate a fost scoaterea în evidență a acțiunilor filantropice din anul 2020, prin care s-a reușit ajutorarea a mii de persoane vulnerabile în contextul pandemic, cu hrană caldă, produse igienico-sanitare, medicamente, rechizite, haine, combustibil pentru încălzire, mobilier de uz casnic, plata facturilor și alte produse alimentare, în valoare totală de 1.146.281 de lei.

„Știm cu toții că anul 2020 a fost un an atipic, complicat și cu multe provocări, dar credem că Dumnezeu ne-a ajutat și am ajuns totuși la liman cu toate activitățile și lucrările pe care le-am desfășurat. Chiar dacă din punct de vedere cultural anul 2020 nu a fost foarte bogat, dar a compensat lucrarea pe tărâm social-filantropic, mai ales că anul 2020 a fost și anul comemorativ închinat filantropilor ortodocși români. Foarte mulți tineri, preoți, credincioși din parohiile noastre au fost receptivi la chemarea Centrului Eparhial atunci când am desfășurat mai multe campanii umanitare. Am venit în sprijinul persoanelor vulnerabile, mai ales în timpul stării de urgență. S-au desfășurat campanii umanitare consistente care au venit în sprijinul bătrânilor, bolnavilor, dar și a copiilor din familii defavorizate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

După prezentarea raportului au fost formate 5 comisii de lucru care au discutat și analizat fiecare în parte, intensificarea vieții bisericești în toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Caransebeșului pentru anul în curs.

Proiecte ce se doresc dezvoltate în anul 2021 se axează pe continuarea campaniilor umanitare, sprijinirea învățământului teologic din eparhie, manifestări cultural-religioase, conferinţe, simpozioane, aniversări, expoziţii, accesarea de fonduri europene atât pentru activitățile filantropice, cât și pentru restaurarea unor locașuri de cult monument-istoric.

Având în vedere tematica „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, Episcopia Caransebeșului prin coordonarea Sectorului Cultural dezvoltă proiectul ce are în vedere cercetarea tuturor cimitirelor parohiale și tipărirea unui volum în care să fie evocate toate personalitățile înhumate în cimitirele Episcopiei Caransebeșului.

La această ședință au participat aleşi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, care formează Adunarea eparhială – organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei eparhii.