Primele zile din Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

30 April 2021 Off By Pavel Canea
Primele zile din Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a fost în această săptămână de rugăciune și meditație alături de slujitorii și credincioșii Catedralei Episcopale din Caransebeș. Astfel, în săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, când în fiecare zi ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, ierarhul a săvârșit începând de luni, slujbele speciale ce se oficiază în aceste zile, deniile, precum și Liturghia Darurilor înainte sfințite.

În Joia Mare,  când se face pomenire  de cele patru evenimente deosebite: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului, Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar la orele serii Denia celor 12 evanghelii.

Astăzi se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfințitul Lucian va oficia Ceasurile Împărătești, iar începând cu ora 16:00 va săvârși Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului) și în continuare Denia Prohodului Domnului.

Sâmbătă, ierarhul se va ruga alături de credincioșii care aleg să vină la Catedrala episcopală la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, în cadrul căreia se vor citi 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume.