Hramul Schitului Bogâltin

30 June 2021 Off By Pavel Canea
Hramul Schitului Bogâltin

Schitul Bogâltin din Episcopia Caransebeșului și-a cinstit marți, 29 iunie, ocrotitorii. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel aduce în fiecare an mare bucurie acestui așezământ monahal întrucât mulți pelerini vin aici să se roage sfinților apostoli alăturându-se credincioșilor din această zonă.

Și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în această zi împreună cu ei, săvârșind Sfânta Liturghie. În acest an părintele stareț și cei care au fost alături de el au trăit o bucurie aparte întrucât în această zi Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit noua clopotniță cu cele trei clopote, dar și două cruci amplasate în curtea schitului.

La această sărbătoare au participat autorități locale, ctitori, binefăcători ai așezământului monahal, dar și mulți credincioși și pelerini din apropiere și din alte zone ale țării.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Mulți credincioși s-au împărtășit și cu Sfintele Taine, întrucât această sărbătoare este precedată și de o perioadă de post.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit domnului doctor Nistor Cernescu, ctitor al Schitului Bogâltin, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. Și ierarhul a primit din partea părintelui stareț un engolpion.

„Avem aici un așezământ monahal din secolul trecut, un așezământ care vine în întâmpinarea credincioșilor din întreaga eparhie și credem că schitul Bogâltin a fost, este și va rămâne un așezământ monahal care va face misiune în rândul credincioșilor din Banatul de Munte”, a precizat Preasfințitul Lucian.

Referindu-se la frumoasa activitate desfășurată la micuțul așezământ monahal, ierarhul a subliniat: „Părintele stareț Filotei a lucrat foarte mult în ultima perioadă de timp, mai ales din punct de vedere misionar, părintele i-a îndemnat pe toți credincioșii să ducă o viață în Hristos. Este foarte iubit de credincioșii din această zonă și Schitul Bogâltin este o oază de liniște duhovnicească și de echilibru spiritual pentru toți credincioșii din Eparhia Caransebeșului.”

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent, se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaș.