Mai multe locașuri de cult din Episcopia Caransebeșului și-au cinstit ocrotitorul

20 July 2021 Off By Pavel Canea
Mai multe locașuri de cult din Episcopia Caransebeșului și-au cinstit ocrotitorul

În Eparhia Banatului Montan a fost cinstit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul în numeroase biserici, schituri și mănăstiri închinate acestui sfânt. Cel mai important sfânt locaș care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ilie este Catedrala Episcopală din Caransebeș, care a primit acest al doilea hram la târnosire, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent marți, 20 iulie, la Mănăstirea Vasiova, întrucât și acest așezământ monahal îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ilie. Încă din ajun Părintele Episcop a fost alături de obștea monahală și credincioșii acestei mănăstiri, săvârșind Slujba Vecerniei cu Litie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Și în ziua hramului Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vasiova, în altarul de vară, unde mulți pelerini și credincioși, dar și autorități județene și locale au venit să se roage, mai ales că acest așezământ monahal este recunoscut pentru prezența izvorului tămăduitor. La această sărbătoare, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Avem aici o mănăstire preafrumoasă de la începutul secolului al 20-lea, care îi îmbrățișează pe toți pelerinii veniți de departe sau de aproape. Acest așezământ este închinat Sfântului Ilie și are și un izvor cu apă tămăduitoare, de aceea preoții și credincioșii vin cu o evlavie deosebită, mai ales că aici au viețuit și mari duhovnici, părinți îmbunătățiți, care i-au adunat pe oameni în jurul bisericii lui Hristos. Noi încercăm să continuăm această tradiție duhovnicească frumoasă și în fiecare an, mai ales la sărbătoarea Sfântului Ilie venim cu bucurie la această mănăstire ca să-l lăudăm pe prorocul care s-a înălțat cu trupul la cer și totodată să săvârșim Sfânta Liturghie, binecuvântând Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh”, a subliniat Preasfințitul Lucian la final.   

Piatra de temelie a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” din Vasiova a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.

Biserica mănăstirii a fost sfinţită la data de 19 iulie 1907, în ajunul praznicului Sfântului Prooroc Ilie, de către Arhimandritul Filaret Musta, alături de protosinghelul dr. Iosif Traian Bădescu (viitorul episcop al Caransebeşului) şi de un sobor de preoţi.

La Catedrala Episcopală din Caransebeș Sfânta Liturghie a fost oficiată din încredințarea Preasfințitului Lucian de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei condus de părintele profesor Petru Paica. La final au fost împărțite credincioșilor iconițe cu Sfântul Ilie și ultimul număr al Foii Diecezane.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Mic și pe Muntele Semenic din Episcopia Caransebeșului, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. Pe Muntele Mic de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, iar pe Muntele Semenic de către părintele Călin Ianchiș, secretar eparhial.