Mănăstirea Petroșnița și-a sărbătorit hramul

20 September 2021 Off By Pavel Canea
Mănăstirea Petroșnița și-a sărbătorit hramul

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Mănăstirea Petroşniţa din județul Caraș-Severin şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în mijlocul obștii monahale de pe Valea Timișului.

„Hramul Mănăstirii Petroșnița este «Înălțarea Sfintei Cruci», dar pentru că în fiecare an în 14 septembrie, suntem în fața crucii-monument de pe Muntele Mic, am socotit de bine ca în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci să prăznuim festiv hramul acestui așezământ monahal”, a afirmat Părintele Episcop.

La Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită alături de un sobor de preoți și diaconi, au participat autorități locale și numeroși credincioși sosiți din întregul cuprins al Eparhiei Banatului de Munte și din alte zone ale României spre a înveșmânta Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” cu rugăciuni de mulțumire și de slăvire a Domnului nostru Iisus Hristos pentru biruința și mântuirea adusă prin Sfânta Cruce. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Întemeiat în urmă cu 13 ani, pe dealul numit Radeş, în traducere rugăciune, așezământul monahal de la Petroșnița reprezintă pentru credincioșii de pe Valea Timișului un important reper duhovnicesc.

„Această mănăstire este una nouă, ctitorită la începutul secolului nostru de părintele Onufrie, un părinte foarte harnic, dinamic, inimos și evlavios. Mănăstirea Petroșnița are o mică obște de maici condusă de monahia Nectaria, iar părintele Onufrie este duhovnicul și slujitorul acestei sfinte mănăstiri. Ne-am bucurat și astăzi alături de credincioșii noștri, care cu multă evlavie și râvnă cercetează sfintele locașuri și în fiecare duminică și sărbătoare împodobesc cu prezența lor bisericile și mănăstirile din eparhia noastră”, a mai subliniat ierarhul.  

Mănăstirea Petroşniţa, cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”, a luat fiinţă în anul 2005, la iniţiativa preotului paroh din satul Petroşniţa, Ioan Sârbu şi a părintelui protosinghel Onufrie Ocu. La data de 16 septembrie 2012, a avut loc târnosirea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, iar anul trecut, schitul a fost ridicat la rang de mănăstire de către Sinodul Mitropolitan.