Au debutat evenimentele de comemorare a episcopului Emilian Birdaș

22 November 2021 Off By Pavel Canea
Au debutat evenimentele de comemorare a episcopului Emilian Birdaș

Începând de astăzi, 22 noiembrie, au debutat manifestările organizate de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”.

Primul eveniment a fost un moment de rugăciune pentru Emilian Birdaș, în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, necropola episcopilor Caransebeșului, unde își și doarme somnul de veci restauratorul Episcopiei Caransebeșului. 2 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au săvârșit slujba parastasului alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat preoți din Caransebeș, părinți profesori împreună cu elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, autorități județene și locale, istorici și oameni de cultură din municipiu și din alte părți ale țării, precum și mai mulți credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

„Dumnezeu a rânduit ca în acest an 2021, în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, să-l comemorăm în Eparhia istorică a Caransebeșului pe vrednicul de pomenire Emilian Birdaș, cel care în 1994 a rectitorit această eparhie, trecând la cele veșnice în urmă cu 25 de ani, în 1996.  În aceste zile îl comemorăm în mod special pe vrednicul Emilian Birdaș, deoarece se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa. Am avut astăzi invitați din toate colțurile țării, din locurile unde Emilian Birdaș a slujit și a lucrat, pentru că înaintașul nostru a iubit rugăciunea, Liturghia, a iubit Biserica cu toată ființa lui și pe Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel veșnic, lucrând în ogorul bisericii cu timp și fără de timp, acolo unde a fost trimis”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian după slujba de pomenire.

„Îi mulțumim Domnului pentru acest moment comemorativ și pentru faptul că am reușit să ne reunim în cetatea Caransebeșului și împreună să-l pomenim pe cel care a restaurat această eparhie răstignită în 1949 de regimul comunist. Dumnezeu să primească rugăciunile noastre și să-l primească împreună cu drepții și sfinții pe cel care a lucrat mult, frumos și bine în ogorul Bisericii lui Hristos, părintele nostru Emilian Birdaș”, a mai spus Părintele Episcop.

După rugăciunea înălțată pentru sufletul episcopului Emilian a fost vernisată expoziția foto-documentară „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” ce se află la Centrul eparhial din Caransebeș.

De asemenea, cu acest prilej a fost difuzat filmul comemorativ  „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de Trinitas TV. Totodată, a fost prezentat și un program artistic comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și Neam”, desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial.

Evenimentele vor continua mâine, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea episcopului Emilian, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, o slujbă de pomenire și prezentarea medaliei comemorative „Episcopul Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”.

Toate evenimentele se vor organiza în temeiul normelor prevăzute de legislație și vor fi transmise live pe pagina de facebook a Episcopiei Caransebeșului.