Comemorarea eroilor Revoluției din 1989 la Caransebeș

22 December 2021 Off By Herea Darius
Comemorarea eroilor Revoluției din 1989 la Caransebeș

La împlinirea a 32 de ani de la Revoluția din 1989, în municipiul de pe Timiș și Sebeș a fost săvârșită, la Monumentul Revoluției de la 1989, o slujbă de pomenire a eroilor Revoluției, oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele protopop Virgil Voinea și părintele Dorel Popescu de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Pipirig din Caransebeş.

În contextul actual în care simțim atât de mult necesitatea libertății este vital să comemorăm pe eroii Revoluției române din anul 1989 care s-au jertfit pentru libertatea și pentru demnitatea noastră. De aceea, evenimentul de astăzi nu poate fi încadrat printre alte evenimente din decursul lunii decembrie, ci acest eveniment este unul vital, și anume un eveniment care nu comemorează numai niște nume, ci niște oameni care s-au jertfit. Acest eveniment comemorează în sine valoarea libertății și a democrației așa cum o percepem astăzi”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele consilier a mai adăugat faptul că revoluționarilor comemorați în fiecare an la data de 21 decembrie li se datorează, pe lângă alte libertăți câștigate, inclusiv libertatea religioasă, plătită cu însăși viața lor pe altarul patriei:

„Toate tipurile de libertăți, inclusiv libertatea religioasă este pentru noi un bun câștigat în urmă cu 32 de ani, prin jertfa și prin strădania celor pe care astăzi i-am comemorat. Este fundamental ca, cinstindu-i pe ei, să le cinstim și idealul, adică idealul de libertate și de demnitate”.

La eveniment, au participat autorități locale și revoluționari, care, la sfârșit, în acordurile colindelor interpretate de Grupul psaltic „Ethos”, au depus coroane la Monumentul dedicat Revoluției din decembrie 1989, când cetățenii curajoși ai Caransebeșului s-au alăturat timișorenilor, exprimându-se liber împotriva comunismului.