Zi de Praznic la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș

24 April 2022 Off By Pavel Canea
Zi de Praznic la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș

Praznicul Învierii Domnului a adus lumină, bucurie și pace în sufletele credincioșilor ce au participat la sfintele slujbe oficiate la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş.

Și în acest an în noaptea Învierii a fost adusă Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim, în Episcopia Caransebeșului, de o delegație de la Centrul Eparhial, care a întâmpinat-o pe Aeroportul Internațional din Arad.

La Catedrala Episcopală au venit credincioși care au primit Sfânta Lumină de la Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care a oficiat prima parte a Utreniei Învierii, pe esplanada Catedralei episcopale. Slujba a continuat în catedrală, unde potrivit obiceiului, ierarhul a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

„După parcursul spre Învierea lui Hristos am primit Lumină din Lumina Mântuitorului, Cel mort, răstignit și înviat, El însuși fiind Lumină din Lumina Tatălui Ceresc, iar noi primind această lumină devenim fii ai Luminii. Îl rugăm pe Domnul Cel care a zis: «Eu sunt Lumina lumii», să ne ajute să fim și să rămânem până la sfârșitul vieții, fii ai Luminii și mărturisitori ai Învierii Lui. Să respectăm cuvântul Mântuitorului din Predica de pe munte: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri»”, a subliniat Preasfințitul Lucian. Slujba din noaptea Învierii a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale din Caransebeș.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Părintele Episcop. La sfânta slujbă au participat numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Petru Paica.

„Astăzi se cuvine să asimilăm mai mult ca în celelalte zile cuvintele Mântuitorului rostite femeilor mironosițe «Bucurați-vă!», și să primim bucuria Duhului Sfânt. De asemenea, suntem chemați să asimilăm și cuvintele Mântuitorului rostite către Apostolii Săi: «Pace vouă!». Pacea lui Hristos să intre în sufletele noastre și să răspândim lumină, bucurie și pace în jurul nostru, iar această pace să se reverse și la popoarele care sunt în război. Pacea lui Hristos să domine pământul, căci El a biruit moartea și păcatul și a întemeiat, nu o împărăție lumească, ci Împărăția cea fără de sfârșit, Împărăția Luminii și a vieții veșnice”, a mai spus ierarhul după Sfânta Liturghie.    

La orele 18:00, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.