Hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

20 June 2022 Off By Pavel Canea
Hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

Și în acest an, la așezământul monahal de la Piatra Scrisă și-au îndreptat pașii un număr mare de credincioși, veniți din Episcopia Caransebeșului, dar și din alte regiuni ale țării, pentru a se alătura obștii monahale, întrucât mănăstirea din județul Caraș-Severin ce datează din anul 1788 şi-a sărbătorit hramul în Duminica Tuturor Sfinţilor.

În această zi Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Făcând referire la evanghelia care s-a citit la Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Lucian a subliniat faptul că trebuie „să încercăm și noi în această zi sfântă și în cealaltă vreme a vieții noastre, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât orice pe acest pământ. Să nu iubim nimic mai mult pe lumea aceasta decât pe Dumnezeu, nici pe tată sau pe mamă, nici pe fiu sau pe fiică. Lui Dumnezeu i se cuvine toată iubirea noastră, iubirea absolută. De aceea am meditat astăzi împreună cu credincioșii veniți aici în număr mare, la exemplele sfinților, căci ei au înțeles că iubirea absolută se cuvine să i-o acordăm exclusiv lui Dumnezeu. Îi mulțumim Domnului căci și astăzi harul Duhului Sfânt s-a pogorât peste noi și iubirea Preasfintei Treimi s-a revărsat în inimile noastre. Îl rugăm pe Domnul iubirii, pe Preasfânta Treime, izvorul iubirii, să reverse asupra noastră iubire și har peste har, pace, bună voire și bună înțelegere între oameni și între popoare”.  

Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.

Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la hramul așezământului mănăstiresc.