Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova și-a cinstit ocrotitorul

20 July 2022 Off By Herea Darius
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova și-a cinstit ocrotitorul

La praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, mai multe lăcașuri de cult din Eparhia Banatului de Munte și-au cinstit ocrotitorul. Printre acestea, se numără Catedrala Episcopală din Caransebeș, schiturile de pe Muntele Mic și Semenic și Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește.

Bucuria duhovnicească a început încă din ajun, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, săvârșind Slujba Vecerniei cu Litie. În continuare, au fost săvârșite Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare, iar, după miezul nopții, Sfânta Liturghie.

A doua zi, praznicul a continuat cu sfințirea apei și cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmate de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. După comuniunea în jurul Sfântului Potir, a hranei pentru suflet, credincioșii au fost chemați la agapa frățească.

Sfântul Ilie este pomenit de preoții și credincioșii din Eparhia noastră în mod cu totul deosebit în fiecare an, și foarte mulți credincioși lasă grijile lumești și vin, la sfintele biserici și îndeosebi la sfintele mănăstiri, în procesiuni, în pelerinaje și se roagă Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pentru ca tot poporul să se întoarcă pe calea cea bună, căci Ilie a întors poporul lui Israel pe calea cea bună, pe calea Dumnezeului celui adevărat, a Dumnezeului celui viu”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De asemenea, ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunatul praznic și a transmis atât sărbătoriților zilei, cât și tuturor celor prezenți, o urare de binecuvântare:

Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru această zi frumoasă pe care ne-a dăruit-o, pentru această slujire deosebită și îl rugăm pe Sfântul Ilie să fie, în continuare, mijlocitor înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru noi și pentru a noastră mântuire. Le dorim tuturor celor care poartă numele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul multă sănătate, ajutor de la Domnul și spor duhovnicesc. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Ilie și la mulți ani tuturor credincioșilor care, astăzi, au venit cu bucurie la Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului care s-a ridicat cu trupul la cer, Ilie Tesviteanul cel cu nume mare”.

La eveniment, au participat autorități centrale, județene și locale, dar și un număr mare de credincioși. De asemenea, au fost prezenți și numeroși tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care, la împlinirea a 6 ani de activitate, au ales să fie în duhul rugăciunii și al bucuriei cu obștea monahală a Mănăstirii de la Vasiova, prăznuindu-l pe Sfântul Ilie, protectorul spiritual al tinerilor din cadrul ATOR Banatul de Munte.

În prezent, mănăstirea este îndrumată de monahia stavroforă Varvara Sântiuan. Vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. O evlavie deosebită acordată de pelerini şi închinători Mănăstirii Vasiova, care se mai numeşte Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, se datorează existenţei unui izvor de apă cu puteri miraculoase.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit în mai multe lăcașuri de cult din întregul cuprins al Episcopiei Caransebeșului, printre care se numără Catedrala Episcopală din Caransebeș și schiturile de pe Muntele Mic și Semenic, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. Credincioșii Banatului de Munte au o evlavie deosebită față de acest sfânt, întrucât, alături de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1950, Sfântul Ilie este considerat ocrotitor al Banatului.