Rugăciune la ceas aniversar

9 September 2022 Off By Herea Darius
Rugăciune la ceas aniversar

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat la Sfânta Liturghie vineri, 9 septembrie, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru darul vieții, întrucât în urmă cu 52 de ani s-a născut în cartierul Gai din Arad, în familia lui Teodor și a Mariei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, ostenitori ai Centrului Eparhial și slujitori la Catedrală.  

„Se cuvine să-I dăm slavă atotputernicului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră. În primul rând, personal trebuie să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții, pentru că viața este cel mai prețios dar pe care îl primim fiecare din partea bunului Dumnezeu. Tot cu această ocazie trebuie să ne rugăm pentru părinții care ne-au născut și ne-au crescut”, a afirmat părintele Episcop la final.

La sfânta slujbă alături de Preasfințitul Lucian s-au rugat soborul slujitor și credincioșii care frecventează Catedrala Episcopală din Caransebeș. 

„Doresc ca la acest ceas aniversar să mulțumesc tuturor preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor, credincioșilor și credincioaselor din Eparhia Caransebeșului, pentru dragoste și pentru faptul că suntem în conlucrare de aproape 17 ani. În toți acești ani ne-am rugat și am lucrat împreună spre slava Preasfintei Treimi și spre mântuirea noastră. Le mulțumesc tuturor că au fost alături de mine și astăzi am fost în comuniune euharistică, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate”, a mai spus Părintele Episcop.

La final a fost săvârșit și un Polihroniu pentru Preasfințitul Părinte Episcop. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut în anul 1970. A făcut studiile primare şi gimnaziale în localitatea natală (1977-1987), apoi cele teologice la Seminarul din Caransebeş (1987-1992) şi la Facultatea din Arad (1992-1996). Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultății de Teologie din Craiova. În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

Ca activitate clericală amintim că a fost ieromonah la Mănăstirea Hodoş-Bodrog (1992-1994), eclesiarh al catedralei mitropolitane din Timişoara (1994-1995), stareţ al mănăstirii „Izvorul Miron” – Româneşti (1995-2000), apoi protosinghel şi exarh al aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Timişoarei (1999). În anul 2000 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, la 1 octombrie, acelaşi an, fiind hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”. În 8 februarie 2006 a fost ales episcop la Caransebeş, pe scaunul rămas vacant după plecarea Preasfinţitului Laurențiu Streza ca Mitropolit al Ardealului, întronizarea ca episcop titular făcându-se la 26 februarie.