Sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, la Timișoara

15 September 2022 Off By Herea Darius
Sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, la Timișoara

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile Banatului au venit la Catedrala mitropolitană din Timișoara, pentru a cinsti cu evlavie, bucurie și rugăciune pe ocrotitorul Banatului.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, programul slujbelor dedicate celui de-ai doilea hram al catedralei mitropolitane au debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Înainte de porni în procesiune cu Sfintele Moaște, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața Sfântului Iosif, model de viețuire creștinească, precum și nevoințele duhovnicești ale credinciosului aflat în căutarea lui Dumnezeu.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Splaiul Tudor Vladimirescu – Bulevardul Mihai Viteazu – Bulevardul Regele Ferdinand. La înconjurarea catedralei mitropolitane au participat toți credincioșii prezenți la hram.  

După procesiune, racla a fost așezată  pe solea din fața Sfântului Altar, astfel încât credincioșii să aibă posibilitatea să se închine la cinstitele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Pe parcursul întregii nopți, credincioșii prezenți s-au închinat la sfintele moaște, slujba de priveghere continuând cu Utrenia, Sfânta Liturghie de noapte, Acatistul sfântului și Taina Sântului Maslu.

În ziua hramului, credincioșii au umplut din nou lăcașul mitropolitan, pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Au fost de față, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale de Stat și conducători de instituții publice din oraș.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, care a evidențiat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model de slujire, rugăciune și smerenie pentru toți monahii, preoții și dreptmăritorii creștini.(www.mitropolia-banatului)