Hramul Mănăstirii Nera

15 October 2022 Off By Pavel Canea
Hramul Mănăstirii Nera

Mănăstirea cu cea mai numeroasă obște din vestul țării și-a cinstit ocrotitoarea, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Slujba a fost săvârșită în Paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Obștea de aici s-a bucurat foarte mult, căci iată în biserica mănăstirii am oficiat împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. A fost o bucurie extraordinară pentru noi toți astăzi, pentru că L-am simțit pe Dumnezeu prezent în mijlocul și în inima noastră, prin Sfânta Liturghie și prin Sfânta Euharistie. Îi mulțumim Domnului că ne-a ajutat să fim aici la Mănăstirea Nera și o rugăm pe Cuvioasa Parascheva să binecuvinteze pe mai departe această sfântă mănăstire, obștea de aici, dar și pe ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal”, a spus Părintele Episcop Lucian.

La această bucurie duhovnicească au fost prezenți numeroși pelerini din întreg Banatul, precum și din alte zone ale țării. Mulți dintre aceștia, alături de întreaga obște, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Toți cei prezenți au avut bucuria să se închine și la un veșmânt al cuvioasei Parascheva.

Făcând referire la sfânta prăznuită în data de 14 octombrie, Preasfințitul Lucian a afirmat faptul că îi ajută pe cei care o cheamă în rugăciune. „Cuvioasa Parascheva ocrotește mănăstirea Nera și se roagă împreună cu maicile de aici și pentru obștea extinsă a acestei sfinte mănăstiri, căci Sfânta Parascheva este mult folositoare și grabnic ajutătoare celor care practică rugăciunea intensă și profundă. Îi ajută în mod special pe cei care se roagă intens și spun rugăciunea inimii: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!». Cuvioasa Parascheva este aproape de noi toți, pentru că iubește pământul țării noastre și îi iubește pe toți cei care aleargă la sfintele ei moaște cu umilință, smerenie și dragoste”.

Mănăstirea Nera este situată la 20 de kilometri de Oraviţa, în apropierea localităţii Sasca Montană din Munţii Locvei, pe malul stâng al râului Nera. Principalul ctitor este medicul Pavel Chirilă. Maicile din obște sunt cunoscute pentru produsele naturiste preparate în laboratorul mănăstirii.

Duhovnicul lor este părintele Protosinghel Teofan Munteanu, iar stareță este monahia Dositeia Constantin.