Concert prepascal la Teregova

8 April 2019 Off By Herea Darius
Concert prepascal la Teregova

Concertul „La umbra Crucii Tale” s-a desfășurat la Biserica parohială din Teregova, unde un număr mare de credincioși, printre care s-au numărat și autorități locale, au primit în suflet nădejdea prezenței în viețile lor a unui Mântuitor, transmisă prin pricesnele specifice perioadei de pregătire pentru praznicul luminos al Învierii.

Pe soleea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Teregova au concertat Corul Catedralei Episcopale din Caransebeș, Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, grup care, cu această ocazie, și-a lansat albumul intitulat „Buchet de pricesne” și în comunitatea rurală din Teregova.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat Anul 2019 satului românesc, motiv pentru care Eparhia Caransebeșului a ales să îndrepte activitățile cultural-spirituale spre mediul rural, unde comunitățile au nevoie de întărire duhovnicească, întărire dăruită prin comuniunea în rugăciune, cuvânt de învățătură și cântec.

„Pentru că Sfântul Sinod al Bisericii noastre a dedicat anul 2019 satului românesc, Episcopia Caransebeșului și-a îndreptat activitățile cultural-spirituale spre satul românesc, spre comunitățile rurale, care au nevoie de întărire duhovnicească, au nevoie de momente deosebite care să îi mobilizeze în activitatea și în viața lor cotidiană. Iată de ce concertul prepascal din acest an se desfășoară în comunitățile rurale, primul dintre concerte fiind organizat în Teregova, o comunitate rurală de frunte din Banatul Montan. CD-ul care a fost prezentat este de asemenea închinat satului, cuprinzând un buchet de pricesne interpretate de Grupul psaltic misionar «Ethos» al Episcopiei Caransebeșului. Avem nădejdea că astfel de activități aduc un plus de motivație duhovnicească în inimile credincioșilor noștri din mediul rural, credincioși care au nevoie de mai multă atenție și implicare”, a subliniat părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele paroh Simion Bica a subliniat la rândul său importanța comuniunii credincioșilor în rugăciune, iar dacă aceasta este însoțită și de cântare, puterea cuvântului va fi atât de mare, încât „și pietrele se înmoaie, și pietrele prind viață, lăudându-L pe Dumnezeu”. De asemenea, părintele a mulțumit lui Dumnezeu pentru bucuria de a găzdui un astfel de eveniment care, pe lângă scopul de a întări spiritual credincioșii, a avut și menirea de a aduce comunitățile rurale împreună:

„Cred că se cuvine să Îi mulțumesc prima dată lui Dumnezeu pentru această lacrimă de armonie trimisă în Casa Lui, și chiar dacă unii au cântat și alții au ascultat, cred că inimile tuturor și-au adus rugăciunea înaintea lui Dumnezeu. Acest concert a avut menirea de a aduce în comuniune toate comunităților rurale de aici până la Caransebeș, dar și încurajare duhovnicească pe drumul pe care mergem în această perioadă a Postului Mare, puțin trecută de jumătate, și să ne străduim să aducem ceva în plus la ceea ce ne-am străduit să adunăm până acum, să nu rușinăm pe înaintașii noștri, ci să fim exemple pentru cei care vor urma”.

Concertul a reușit să aducă în închinare, la umbra Crucii Mântuitorului Hristos, toți credincioșii prezenți, care, prin glasul primarului comunei Teregova, al doamnei Maria Damian, au afirmat, cu credință, emoție și bucurie sfântă, următoarele cuvinte:

„Vă mărturisesc că am simțit în timpul concertului cum îngeri au coborât din cer, prin glasurile celor care au cântat și care au încercat să ne ajute să plecăm de la Biserică cu sufletul mai ușor, mai curat, cu gânduri mai bune față de aproapele nostru. Vă suntem recunoscători și abia așteptăm să mai avem parte de astfel de momente deosebite.”