A 10-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean în satul Forotic

5 June 2019 Off By Herea Darius
A 10-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean în satul Forotic

Ziua de marți, 4 iunie, a devenit pentru satul Forotic din Protopopiatul Reșița, zi de mare sărbătoare, întrucât s-a desfășurat aici cea de-a 10-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”. La Școala Gimnazială din localitate s-a desfășurat prima parte a acestui eveniment prin comunicările ştiinţifice ale cercetătorilor din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi din Serbia, despre Anul omagial al satului românesc și despre personalitatea profesorului, cercetătorului și istoricului culturii bănățene, Petru Oallde, fiu al satului Forotic. În continuare s-a sfințit o plachetă comemorativă a lui Petru Oallde ce a fost amplasată pe Școala Gimnazială ce îi poartă numele.

A doua parte s-a desfășurat la Casa etnografică a familiei Dabici din satul Forotic, avându-l ca moderatot pe Dan Liuț – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean. Festivalul a reunit iubitori de toate vârstele ai folclorului bănățean, promotori ai dialectului bănățean transpus în versuri, ai tradițiilor locale și ai portului popular. Au rostit poezii în grai bănățean zeci de copii din toate zonele ale Banatului Montan și au fost răsplătiți din partea organizatorilor cu daruri.

„Am socotit de bine ca în acest an 2019, Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, să organizăm acest festival într-un sat românesc din Episcopia noastră. Ne bucurăm foarte mult că s-au reunit aici la Forotic poeți și copii ca să rostească poezii religioase și în grai bănățean, pentru ca să radiem din satul românesc credința moșilor și strămoșilor noștri, deoarece noi toți am avut sau mai avem părinți, bunici și rudenii în satul românesc. Prin acest festival am promovat nu numai graiul și poezia dialectală, ci și portul și toate celelalte tradiții și obiceiuri populare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Au primit acte de cinstire toți scriitorii în grai bănățean prezenți și cei care promovează tradițiile strămoșești. De asemenea și Preasfințitul Părinte Lucian, prezent la eveniment, a primit din partea Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean o Diplomă de excelență. Acest Festival se înscrie în șirul de manifestări intitulate Zilele Credinței și Culturii, organizate de Episcopia Caransebeșului în această perioadă.