Spectacol de teatru, colinde și tradiții strămoșești

20 December 2019 Off By Pavel Canea
Spectacol de teatru, colinde și tradiții strămoșești

Atât caransebeșenii, cât și reșițenii au avut parte zilele trecute de o interpretare deosebită a colindului, a tradițiilor de Crăciun și a unei piese de teatru, oferite de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

La Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, unde a fost prezent și  Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, dar și la Palatul Cultural din municipiul Reșița, elevii Seminarului Teologic, au pus în scenă piesa de teatru religios „Viflaimul”. Această piesă a fost scrisă de Victor Ion Popa în perioada interbelică, în anul 1934 și este jucată de către teologii din Caransebeș de 10 ani.

„Micii actori au adus bucurie în inima spectatorilor, aceeași bucurie pe care au găsit-o magii în fața ieslei minunate, iar elevii seminariști au transpus-o într-un mod artistic. Chiar dacă noi cunoaștem că  Irod a rămas un tiran, în piesa noastră religioasă acesta se căiește în final, se încreștinează și devine un exemplu”, a spus părintele profesor Pătruț Bănăduc, cel care i-a coordonat pe elevi.

În cea de-a doua parte au prezentat tradițiile și obiceiurile de Crăciun, de Anul Nou și de Bobotează, tradiții adunate din întreg Banatul de Munte. Alături de seminariști au fost și câțiva elevii de la Școala Gimnazială din Zăvoi, care au adus în sufletele spectatorilor vestea cea bună a Nașterii Domnului Iisus Hristos, dar și tradițiile de Crăciun.

„În cadrul spectacolului nostru, în contextul Anului omagial al satului românesc, elevii noștri au prezentat obiceiurile și tradițiile din satul bănățean, datini care reprezintă zestrea poporului român pe care avem și noi datoria de a o face în primul rând cunoscută copiilor și tinerilor și apoi s-o transmitem mai departe”, a subliniat părintele Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic.

La aceste spectacole au luat parte preoți, oameni de cultură, dar și locuitori din cele două municipii.

La sfârșit, spectatorii au primit iconițe cu Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar Preasfințitul Părinte Lucian a felicitat tinerii actori pentru interpretarea impecabilă și le-a oferit daruri.