Artă și istorie la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița

2 October 2020 Off By Herea Darius
Artă și istorie la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița

Miercuri, 30 septembrie 2020, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița a avut loc un eveniment de suflet dedicat artei și istoriei Banatului Montan.

În cadrul evenimentului au fost aduse în atenție personalități precum Georg Hromadka și Karl Ludwig Lupșiasca printr-o expoziție documentară; a fost redescoperită frumusețea culorilor printr-o expoziție de artă a pictorului amator Busuioc Petraru din Anina; pe final, publicul prezent a „călătorit” în timp reamintindu-și istoria industrială bocșeană, și nu numai, prin prezentarea volumului „Istorie și administrație la Bocșa multiseculară. Itinerariul metalurgiei bocșene la tricentenar”, ediția a III-a, revăzută și adăugită, volum realizat de prof.dr. Mihai Vișan și pr. dr. Daniel Crecan, apărut în 2019 la editura timișoreană „David Press Print”.

Despre carte și autori au vorbit Erwin Josef Țigla și Gabriela Șerban, dar deosebit de interesante și frumoase au fost cuvintele autorilor, care au punctat succint și la subiect fiecare capitol al acestei cărți-document.

Pentru istoricul Mihai Vișan „întâmplarea” din 30 septembrie a fost una de bucurie, prilejuindu-i întâlnirea cu prieteni și colaboratori reșițeni; pentru preotul Daniel Crecan a fost, de asemenea, un eveniment de satisfacție, marcând cei doi ani împliniți de la instalarea ca preot în parohia Bocșa Vasiova.

Ambii autori sunt cunoscuți publicului cărășean ca doi meticuloși cercetători, ca importanți oameni de cultură, care promovează și cinstesc oameni și fapte de seamă din acest Banat multicultural și multietnic. Preotul dr. Daniel Crecan propovăduiește cultura și actul cultural nu doar prin scris și activități diverse, ci și în biserică, acolo unde slujește cu smerenie, precum și în mijlocul tinerilor pe care-i păstorește în cadrul Centrului Catehetic „Vasiova”; istoricul Mihai Vișan a desfășurat de-a lungul vremii și încă desfășoară, sub diverse forme, o importantă activitate educațională, pe lângă faptul că se apleacă cu acribie asupra cercetării unor date și informații istorice și culturale pentru elaborarea unor lucrări de referințăîn ceea ce privește istoria locului.

Evenimentul din 30 septembrie 2020 a fost organizat de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin (manager Clara Maria Constantin), în parteneriat cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa (manager Gabriela Șerban), la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin și a Asociației Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița (președinte Erwin Josef Țigla), iar „coloana sonoră” a evenimentului a fost asigurată de Lucian Duca. (Gabriela Șerban)