Prezentare de carte în ajunul sărbătorii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

27 October 2020 Off By Herea Darius
Prezentare de carte în ajunul sărbătorii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

În ajunul sfintei sărbători a Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa Română, în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, au propus credincioșilor prezenți la Sf. Liturghie un eveniment dedicat cărții, dar și slujitorilor bisericii ortodoxe bocșene.

Astfel, duminică, 25 octombrie 2020, enoriașii Bisericii în construcție din Cartierul „Nufărul” din Bocșa Română au luat parte la Sf. Liturghie oficiată de preoții Ciprian Costiș, Mihai Petru Vucu și parohul Valentin Costea, iar, după un frumos și cald cuvânt de înțelepciune susținut de părintele Ciprian Costiș și după săvârșirea Tainei Împărtășirii cu trupul și sângele Domnului, aceștia au fost invitați la câteva minute de cultură.

De curând, la editura TIM din Reșița, a văzut lumina tiparului cel de-al 53-lea volum din seria „Bocșa – istorie și cultură”, un volum realizat de Gabriela Șerban și Valentin Costea și dedicat preoților și teologilor ortodocși ai Bocșei de ieri și de azi. Cartea este un prim volum în care sunt conturate 22 de portrete de preoți și teologi ortodocși care aparțin, într-un fel sau altul, acestui loc. Portretele sunt inegale ca mărime, unii dintre cei cercetați sunt personalități cunoscute, cu biografii ample, alții sunt mai puțin cunoscuți, iar accesul la datele biografice a fost mai greoi. Astfel, în acest prim volum sunt portretizați următorii slujitori ai Bisericii: Solomon Andreescu, Calistrat Bobu, Mihail Gașpar, Trăilă Gherga, Macarie Gușcă, Ioan Ieneșel, Ieromonahul Ioanichie (Ionel Petrică), Ioan Lupinca, Vichentie Mălău, Nicolae Iulian Nicoară, Plinius Oancea, Petru Pantiș, Nicolae Popovici, Ioan Sauca, Ilie Sârbu, Ieronim Stoican, Gheorghe Sutac, Ilie Telescu, Petru Vuc, Gheorghe Vucu, Mihai Petru Vucu și Coriolan Zuiac.

Autorii au asigurat publicul prezent că vor urma și alte volume, astfel încât să poată fi completată o importantă pagină de istorie locală, neglijată până în prezent, o pagină care să așeze preotul și slujirea acestuia la loc de cinste. Orașul Bocșa și, în trecut, satele comunei Bocșa, au avut preoți vrednici, preoți cu har și dătători de lumină. Au avut preoți curajoși și muncitori, preoți iubitori de neam și țară. Preoți care, datorită credinței și crezului lor, au suferit în închisorile comuniste. Bocșa a avut și încă are preoți dăruiți, aleși și vrednici, care propovăduiesc Cuvântul Domnului și susțin veritabile acte de cultură și educație.

Astfel de slujitori trebuie să fie înscriși în Cartea de Onoare a istoriei locului! De la această convingere au pornit cei doi autori, iar, despre carte și proiectul dedicat preoților și teologilor Bocșei a vorbit unul dintre „personajele ” cărții, pr. Mihai Petru Vucu.

Biserica în construcție din Bocșa Română, păstorită cu pricepere și har de părintele Valentin Costea, a dăruit credincioșilor un eveniment de suflet binevenit într-o asemenea tulburătoare perioadă a pandemiei. Perioadă în care, mai mult ca niciodată, ar trebui să ne amintim de preoți și de misiunea acestora: rugători pentru oameni, mijlocitori către Dumnezeu. (Gabriela Șerban)