Ziua Culturii Naționale la Caransebeș

15 January 2021 Off By Pavel Canea
Ziua Culturii Naționale la Caransebeș

„Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș” a fost intitulat evenimentul ce s-a desfășurat vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale la Centrul Eparhial din Caransebeș.

A fost o manifestare cultural-spirituală complexă în ziua când se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. În sala de expoziție a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit o rugăciune de binecuvântare și mulțumire, dar și o slujbă de pomenire pentru poetul nepereche, Mihai Eminescu.

În continuare a fost prezentată expoziția „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”, ce a cuprins cărți de cult, în mod special Sfânta Scriptură în mai multe ediții, Evanghelii și chiar un fragment a Noului Testament de la Bălgrad din 1648.  

În cea de-a doua parte a fost lansat Albumul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, un volum ce îl are ca autor pe părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului de Munte. De asemenea, a fost prezentată și Cartea-album „Caransebeș: Viziuni – Karansebesch: Visionen”, ai cărei autori sunt scriitorul Gheorghe Jurma și președintele Forumului Democratic al Germanilor şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Țigla.

„Ne bucurăm foarte mult că în aceste vremuri foarte complicate am reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să înjghebăm o manifestare chiar de Ziua Culturii Române și a poetului Mihai Eminescu. Astăzi ne-am închinat toată ziua acestei manifestări cultural-spirituale și cred că am împletit foarte frumos tot ceea ce înseamnă cultură și limbă românească, dar și cult dreptmăritor”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La această manifestare cultural-spirituală au fost prezenți oameni de cultură din întreg județul Caraș-Severin. „Dăm slavă lui Dumnezeu și Îl rugăm să ne ajute să păstrăm pe mai departe candela spiritualității și culturii mereu aprinsă în cetatea Caransebeșului. Într-adevăr aici au existat din cele mai vechi timpuri oameni de cultură ce au iubit limba română și ierarhi vrednici care au păstorit această Episcopie, între care trebuie să-l amintim în mod special pe  episcopul Elie Miron Cristea care l-a numit pentru prima dată pe Mihai Eminescu «Luceafărul poeziei românești», în teza sa de doctorat susținută în anul 1895 la Budapesta”, a mai spus Părintele Episcop.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu un recital de poezie, dar și muzical, pe versurile poetului național Mihai Eminescu, ca un omagiu adus la 171 de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”.

Întreaga manifestare a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” și a Episcopiei Caransebeșului. Intrarea a fost liberă în limita locurilor disponibile prevăzute de legislație, respectându-se toate măsurile de igienă și distanțare fizică.