Protopopul Nicolae Stoica de Hațeg a fost omagiat la Băile Herculane

25 February 2021 Off By Herea Darius
Protopopul Nicolae Stoica de Hațeg a fost omagiat la Băile Herculane

Născut la 24 februarie 1751, în localitatea Mehadia – județul Caraș-Severin, protopopul Nicolae Stoica de Hațeg s-a implicat cu pasiune în activitățile pe care le-a desfășurat, de la altarul bisericii și sala de clasă până la participarea la campaniile militare pe câmpurile de luptă și în spitalele militare. Pasionat de istorie, scrierile sale se dovedesc a fi adevărate cronici ale epocii în care a trăit, mărturii prețioase pentru contemporanii săi și, mai ales pentru generațiile care au urmat.

La împlinirea a 270 de ani de la nașterea sa, cronicarul protopop Nicolae Stoica de Hațeg a fost omagiat miercuri, 24 februarie, la Băile Herculane. Omagiul a fost adus în debutul ședinței consiliului local, în sala de consiliu a primăriei. La acest moment evocator, intitulat „Nicolae Stoica de Hațeg – un polihistor al veacului Luminilor, cronicar de seamă al Banatului și al Băilor Herculane”, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat și părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane.

În prezența autorităților locale, manifestarea a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de către părintele protopop, fiind urmată de alocuțiuni rostite în memoria cronicarului Nicolae Stoica de Hațeg.

„Această personalitate a dat dovadă de sacrificiu și nu numai, fiindcă s-a născut sub auspiciile prigoanei, într-o familie preoțească, a fost fiu de preot, asumându-și pe deplin identitatea sa, nedorind să-și schimbe nici confesiunea, nici orientarea etnică. Cu toate acestea a fost deschis la nou, a învățat limba sârbească și limba germană la Timișoara și chiar limba latină într-o școală de iezuiți. Nu a vrut să treacă la catolicism, ci a vrut să rămână creștin-ortodox, dar a fost deschis spre cunoaștere, iar necesitatea de identitate îl determină să învețe limba maternă în casă. Mai învățăm noi astăzi limba maternă, în adevărata ei valoare și cu adevăratele ei conotații, în casă? Am externaliza numai spre școală. Dar iată că acest om a învățat limba maternă în casă și a scris și în limba sârbească, în limba germană și în limba latină, dar a promovat și cultura autentică românească. Nicolae Stoica de Hațeg a fost un om care a asumat sacrificiu, fiindcă își asumă să ia o decizie controversată, în sensul în care își părăsește părinții, pentru că vrea să-și atingă idealul, iar idealul său a fost setea de cunoaștere. Doar prin sacrificiu putem să ne satisfacem această sete de cunoaștere, dacă o mai avem. Mesajul sacrificiului său pentru tinerii de astăzi, dar și pentru fiecare dintre noi, este că adevărata cunoaștere se face prin sacrificiu.”, a arătat părintele arhimandrit Casian Rușeț.

La această manifestare a fost prezent și ing. Dorin Băltean, scriitor și publicist, vicepreședintele Cenaclului „Domogled” Băile Herculane și totodată inițiator al acestei întâlniri, care a vorbit despre activitatea și viața protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg – personalitate distinctă în galeria oamenilor de seamă ai Banatului.

Cu prilejul acestei întruniri, a fost lansată propunerea ca 2021 să fie declarat Anul „Nicolae Stoica de Hațeg”. Acest eveniment, dedicat eminentului protopop şi cronicar al Banatului, a fost organizat de Consiliul Local Băile Herculane, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului și Cenaclul „Domogled” Băile Herculane.

„Vă felicităm, pentru că ați avut această inițiativă de a omagia această personalitatecare vă aparține și care caracterizează aceste locuri nu doar pentru Banat, ci pentru întreaga țară și chiar pentru zonele și țările cu care el a interferat. Iată că această personalitate duce numele acestor locuri, identitatea sa, memoria sa, le duce peste tot și avem nevoie de el pentru a ne înțelege pe noi înșine și pentru a înțelege ce avem de făcut în viitor; să ne dorim cu toții să putem asuma pe deplin moștenirea acestei personalități emblematice pentru Banat și pentru poporul român.”, a mai precizat părintele arhimandrit. 

Protopopul Nicolae Stoica de Hațeg a trecut la Domnul la 6 ianuarie 1833, în localitatea Mehadia, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 82 de ani. Prin lucrarea lui Dumnezeu, la refacerea exteriorului bisericii din Mehadia (săparea șanțului de drenaj din jurul bisericii, decaparea și retencuirea pereților exteriori și introducerea energiei electrice în biserică prin cabluri subterane), în anul 2010, s-a descoperit locul de veșnică odihnă al protopopului cronicar, în urma inventarului funerar descoperit – cruce, părți din veșminte preoțești, o monedă emisă în anul 1812 – în criptă, care a demonstrat cu certitudine că în acel loc a fost înmormântat un preot, făcându-se referire și la tradiția românească prin care ctitorii unei biserici se înmormântează lângă altarul edificiului, la tradiția orală a locului și la cele descoperite în cripta dezvelită. Protopopul cronicar dăinuie în cunoștința generațiilor mileniului 3 din Banat nu doar prin cărțile sale tipărite și retipărite de-a lungul anilor, ci și prin numele său pe care îl poartă unele străzi din Timișoara și Băile Herculane, precum și liceul din Mehadia și Biblioteca orășenească din Băile Herculane.(Claudiu Românu)