Eveniment cultural-artistic în cinstea sărbătoririi hramului Catedralei Episcopale

10 May 2021 Off By Pavel Canea
Eveniment cultural-artistic în cinstea sărbătoririi hramului Catedralei Episcopale

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul în Duminica Tomii, prilej cu care au debutat Zilele Credinței și Culturii” în Episcopia Caransebeșului. Sărbătoarea a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

În după-amiaza zilei a fost organizat și un eveniment cultural-artistic găzduit în curtea interioară a Reședinței Episcopale. Cvintetul Anatoly al Operei din Brașov și un quartet de coarde al Filarmonicii Banatul din Timișoara au oferit un bogat program artistic auditoriului prezent. În cinstea sărbătoririi hramului Catedralei, artiștii au interpretat piese din repertoriul național și internațional cu conținut divers.

La acest eveniment au fost prezenți alături de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, precum și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

„De mult n-am mai asistat la un spectacol în aer liber, dar astăzi ne-am bucurat foarte mult de concertul pregătit cu multă grijă de către acești artiști pe care Preasfințitul Părinte Lucian i-a invitat. Am trăit clipe deosebite, uitând de greutatea provocată de această molimă, care ne induce o frică și durerea despărțirii de cei apropiați. Cu rugăciune nădăjduim că vom trăi momente de liniște și vom prelungii bucuria pascală cât mai mult, trăind de asemenea cu speranță că va fi mai bine”, a subliniat Preasfințitul Părinte Nicodim.  

Și Preasfințitul Părinte Siluan a afirmat faptul că „am trăit o zi împodobită de cultură și credință care a umplut sufletele tuturor. Prin aceasta s-a arătat că se poate să ne întoarcem la izvoare, să ne hrănim cu apa cea vie a credinței, care aduce în sufletele noastre multă bucurie și lumină, Lumina Învierii Domnului și bucuria comuniunii, de care avem mare nevoie”.   

De asemenea, au luat parte la această manifestare preoți din municipiu, oameni de cultură, oficialități, elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și credincioși care au respectat măsurile de igienă și distanțare fizică impuse de autorități.  

„Evenimentul cultural pe care Episcopia Caransebeșului la găzduit în această zi se dorește să fie o reînnodare a unei frumoase tradiții în Caransebeș, atunci când reuniunile corale și de muzică, de fiecare dată la momentele importante se adunau în fața Reședinței Episcopale, aducându-și aportul lor artistic în semn de recunoștință pentru ziua de sărbătoare, iar la această manifestare ierarhul din balconul reședinței îi binecuvânta. Noi am încercat astăzi în curtea interioară a reședinței, să aducem speranța și bucuria în inimile oamenilor printr-un eveniment cultural-artistic, o speranță care articulează această bucurie frumoasă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Evenimentele noastre vor continua și în următoarele săptămâni cu nădejdea că prin acest prinos cultural vom avea mai multă speranță și vom avea mai multă bucurie în toate cele ce ne stau înainte”, a spus părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Evenimentul a fost transmis și pe pagina de Facebook a Episcopiei Caransebeșului.