Respect și recunoștință eroilor patriei, la Crucea-monument de la Domașnea

11 June 2021 Off By Pavel Canea
Respect și recunoștință eroilor patriei, la Crucea-monument de la Domașnea

Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, la Praznicul Înălțării Domnului, acești eroi ai patriei au fost comemorați la Crucea-monument de pe „Dealul Domașnei”. După intonarea imnului de stat, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit o slujbă de pomenire, alături de un sobor de preoți și diaconi, înălțând rugăciuni pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române.

„Suntem la poalele Crucii, în fața acestei troițe monumentale, pentru că nu avem cum să-i comemorăm pe eroii patriei fără rugăciune, fără ca să ne închinăm în fața unei troițe, în fața unei biserici, în fața Sfântului Altar, fără ca să ne închinăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, pentru că eroii și luptătorii patriei noastre, care au murit pentru demnitatea și libertatea noastră, au avut în inima și sufletul lor dragostea de biserică, dragostea de Dumnezeu și dragostea pentru această țară, pentru acest pământ. Ei au murit pentru noi, iar noi suntem datori să trăim pentru urmașii noștri, pentru acești copii și tineri care au în inima lor credința în Dumnezeu și dragostea de țară”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La acest eveniment au participat autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, preoți, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.

Spre finalul acestei manifestări, un grup de tineri din Parohia Domașnea, coordonat de doamna prof. director Ana Pocrean, îmbrăcați în costume populare, au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în dulcele nostru grai bănățean, în semn de respect și gratitudine pentru eroii neamului românesc.

„Mă bucur foarte mult că în completarea slujbei de pomenire, acești tineri frumoși și inimoși au rostit poezii religioase și patriotice în grai bănățean; și mă bucur foarte mult că aici încă se mai păstrează graiul și portul moșilor și strămoșilor noștri, dar mai ales, mă bucur că aici, în satele Banatului de Munte, se păstrează credința în bunul și atotputernicul Dumnezeu și flacăra dragostei față de acest pământ, care nu este al nostru, ci al urmașilor și urmașilor noștri. De aceea se cuvine cu seriozitate și sensibilitate să-i cinstim pe înaintașii noștri, pe eroii patriei, și să ne rugăm bunului Dumnezeu să fim demni urmași ai celor care s-au jertfit pentru această țară și pentru biserica strămoșească”, a mai precizat Preasfinția Sa.

Manifestarea a fost încununată cu depunerea coroanelor și cu un recital de cântece patriotice, oferit de către Fanfara militară a Brigăzii 18 Infanterie Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara. Acest eveniment a încheiat seria manifestărilor prilejuite de cea de-a 14-a ediție a „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”.

La orele serii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Teregova care au înconjurat monumentul ridicat în memoria luptătorilor anticomuniști, acolo unde, de asemenea, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii patriei. Și aici un grup de elevi de la școala din Teregova au prezentat o piesă de teatru, având ca temă lupta anti-comunistă a bănățenilor. Acest eveniment s-a desfășurat și în contextul comemorării a 70 de ani de la începutul deportării în Bărăgan a bănățenilor, Rusaliile 1951. 

Credincioșii care nu au reușit să participe la aceste manifestări, au avut prilejul de a le viziona, prin transmisie directă, pe pagina de Facebook a Episcopiei Caransebeșului. (Claudiu Românu)