Apariție editorială la Anina

7 October 2021 Off By Herea Darius
Apariție editorială la Anina

La începutul lunii octombrie, anul 2021, la Editura „Sfântul Ierarh Nicolae” din Brăila a fost publicat cel de-al treilea volum al cărții „Aspecte religioase și teologice în viața, gândirea și opera filosofilor”, intitulat „Perioada Evului Mediu: «Filosofia arabă»”.

În aproape 400 de pagini, autorul volumului părintele Muntean Alin, realizează un periplu complet în întreaga gândire medievală arabă, cuprinzând un număr de 41 de filosofii iranieni, irakieni și hispano-arabi care împărtășesc ideea de  Dumnezeu prin viața, gândirea și opera lor, dintre care îi menționăm aici pe Avicenna (Ibn Șina), Alfarabius (Al-Farabi), Al-Ghazali și Mulla Șadra, ca gânditori iranieni mai cunoscuți; Abentofal (Ibn Tufail), Averroes (Ibn Rushd) și Ibn Arabi, ca filosofi hispano-arabi sau europeni, cât și Al-Qunnāʾī, ‘Yaḥyá ibnʿAdī, Ibn al Khamar, Ibn Zür’a, Al-Kindi și Ibn Khaldun, acesta din urmă fiind recunoscut a fi „Părintele Sociologiei”, mai înainte de August Comte, ca întemeietor al Sociologiei moderne (anul 1850).

Demn de menționat este faptul că din rândul acestora din urmă, Al-Qunnāʾī, ‘Yaḥyá ibnʿAdī, Ibn al Khamar și Ibn Zür’a au fost filosofi arabi creștini de rit nestorian, care au pus bazele aristotelismului arab în Orient, curent filosofic promovat în special de către marii gânditori Avicenna, Averroes (numit și „Interpretatorul” lui Aristotel) și Al Farabi intitulat și „al doilea învățător după Aristotel”. Tot filosofii arabo-creștini precum Al-Qunnāʾī și ‘Yaḥyá ibnʿAdī sunt și cei care au întemeiat școli peripatetice la Bagdad, care era considerat a fi una dintre renumitele capitale culturale ale Orientului medieval.

Mai precizăm faptul că lucrarea oferă o imagine completă a tuturor gânditorilor înserați în paginile ei, ideea de Dumnezeu regăsindu-se în ansamblul vieții, operei și gândirii lor. (Pr. Alin Muntean)