A debutat Simpozionul Internațional organizat în aceste zile de Episcopia Caransebeșului

2 May 2022 Off By Pavel Canea
A debutat Simpozionul Internațional organizat în aceste zile de Episcopia Caransebeșului

În cadrul Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, luni, 2 mai, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial, a debutat Simpozionul Internațional „Rugăciunea și mărturisirea în viața Bisericii și relevanța lor pentru societatea post-modernă”.

Manifestarea culturală a reunit ierarhi, preoți, teologi, cercetători și istorici, atât din țară, cât și din străinătate.

La acest eveniment au participat 7 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și PS Daniil Densușeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. De asemenea, au luat parte PS Jozsef Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara și PS Ioan Călin Bot, episcop auxiliar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj. Totodată a fost prezentă la acest eveniment și doamna Prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

„Acest simpozion a reflectat rugăciunea în viața Sfinților Părinți și în viața Bisericii. Învățăm cu toții că rugăciunea este esențială pentru existența noastră duhovnicească și trebuie să facă parte din viața noastră ca dialog cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu toți sfinții din biserica noastră. Plecăm de la acest simpozion mult mai îmbogățiți și dorim ca să punem în practică ceea ce am ascultat aici și să aprofundăm rugăciunea ca trăire a noastră într-o lume în care tot mai puțin se roagă sau într-o lume în care oamenii nu se mai roagă așa de mult și calitatea rugăciunii nu mai este așa de bună”, a subliniat PS Emilian.

Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului a susținut un recital de cântări pascale și troparele sfinților isihaști, iar Părintele Episcop Lucian a expus câteva pasaje din „Imnele iubirii Dumnezeiești” ale Sfântului Simeon Noul Teolog.

În continuare ierarhii prezenți au susținut comunicări, având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

„Să ajute Dumnezeu ca rugăciunea lui Iisus care s-a practicat de-a lungul secolelor să fie rostită cu mai multă grijă de fiecare om. Ieșirea din criza spirituală se poate realiza numai prin rugăciune. Rugăciunea este hrana sufletului nostru și în mod special a minții noastre. Prin rugăciune orice persoană primește darul de la Dumnezeu de a înțelege lucrurile într-un mod duhovnicesc. Fără rugăciune gândim doar rațional și nu rămâne în inimile noastre liniștea și starea de bine pe care am văzut-o la sfinți și chiar la părinți pe care i-am cunoscut fiecare”, a afirmat PS Nicodim.   

Simpozionul a continuat după-amiază pe mai multe secțiuni. Secțiunea teologie biblică și sistematică s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial, iar cea de istorie în sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș” a Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, respectiv Galeria de artă „Corneliu Baba” din incinta Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit însoțitorilor ierarhilor ce au participat la Simpozion „Diplome de recunoștință”, precum și câte o cruce pectorală. Și marți, 3 mai, lucrările se vor desfășura în același format.