Festival coral la Caransebeș închinat primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

7 May 2022 Off By Herea Darius
Festival coral la Caransebeș închinat primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, s-a desfășurat cea de-a 12-a ediție a Festivalului „Miron Cristea”, festival care face parte din programul cadru „Zilele Credinţei şi Culturii” în Episcopia Caransebeşului, ediţia a XV-a.

Sâmbătă, 7 mai, 14 coruri venite din întreg Banatul de Munte, Deva, Arad și Timișoara, au adus bucuria muzicii corale la Catedrala Episcopală.

Corurile din eparhiile vecine au transmis bucuria Învierii Domnului pe soleea Catedralei, iar corurile din Eparhia Banatului Montan au încântat auditoriul în sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș” de la demisolul Catedralei.

La festival, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, care au primit vestea Învierii Domnului transmisă prin pricesne, cântări bisericești și cântece patriotice.

Toate corurile participante au primit plachete și diplome. „Se cuvine să mulțumim tuturor celor care au dat curs invitației noastre și au venit în această sâmbătă binecuvântată să ne bucure, să ne încânte și să ne înalțe duhovnicește prin psalmodierea corală, pentru că, cel care cântă se roagă de două ori Mântuitorului Hristos. Prin cântare ne înălțăm inima și mintea spre Tronul Preasfintei Treimi. Suntem în anul omagial al rugăciunii în viața bisericii, dar și în viața creștinului, iar în Eparhia noastră s-au desfășurat în aceste zile multe evenimente spirituale, culturale, dar și artistice, ca să punctăm frumos și articulat acest an închinat rugăciunii și cu bucurie sfântă să-I mulțumim lui Dumnezeu, căci după doi ani de pandemie suntem din nou împreună, fără restricții și fără alte măsuri de distanțare fizică”, a subliniat Preasfințitul Lucian.  

Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu o admirabilă implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.