„În pridvorul Floriilor, la praznicul de ramuri și muguri de copii”

21 April 2019 Off By Herea Darius
„În pridvorul Floriilor, la praznicul de ramuri și muguri de copii”

Joi, 18 aprilie, în preajma praznicului împărătesc al Floriilor, în cadrul proiectului tematic „Sărbătorile Pascale”, desfășurat în aceste zile la Grădinița cu Program Normal „Nu mă uita” Reșița, structură la Grădinița cu program prelungit „Palatul Fermecat” din Reșița, la inițiativa grupului de părinți și la invitația doamnei educatoare prof. Todor Ana-Zorița, părintele Borislav Tasici, preot slujitor la parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița, s-a aflat în mijlocul celor mici, prilej cu care a susținut o cateheză biblică cu tema Intrarea Domnului în Ierusalim.

În această atmosferă duhovnicească de dialog, rugăciune și comuniune, firava generație a îmbrăcat pe dinlăuntru haina emoției în bucurie sfântă de copil, împliniți fiind, mai ales, de momentul euharistic al Sfintei Împărtășanii.

„Luând act de această bună și legitimă inițiativă, acest moment al cuvântului biblic rostit într-o altă construcție, cu tonul potrivit pentru auzul celor mici, nu împlinește doar o sarcină didactică, de informare pentru morala sărbătorii în sine, ci se dovedește un crescendo spiritual, potrivit treptelor de început din chipul curat al unui copil și curios spre aflare. Protagonistul didactic al catehezei de azi – copiii – sunt cei care poartă în sine semnul cel mai uman al nevinovăției, ei sunt cei care arată, cel mai autentic, care este distanța între învățătura Evangheliei și această realitate în care ne aflăm cu atâta mediocritate de sens și credință. În acest atașament viu al pruncilor la Evanghelia Împărăției, în ultimă instanță măsura firescului, este inscripționată nevinovăția celor mici, comparație continuă și exigentă la care este chemat și trimis tot omul, «…căci a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor!» (Matei 19:14)”, a precizat părintele Borislav Tasici.

La aceste cuvinte, s-a adăugat ideea că Biserica însăși este datoare să se îngrijească de fiecare mlădiță a ei, pentru a o ajuta să crească în duh şi adevăr, părintele Tasici mai subliniind următoarele:

„Biserica trebuie să fie alături de toți ostenitorii educaționali animați în misiunea și dăruirea jertfelnică, cu care se implică în aceste proiecte educaționale, în procesul de creștere spirituală, în educarea caracterului moral-religios al copiilor și tinerilor, luând aminte cu toții la cuvântul și sfatul mereu actual al Sfântului Ioan Gură de Aur adresat părinților pentru educarea copiilor în familiile lor:

«Nu voi înceta îndemnându-vă, rugându-vă și căzându-vă în față ca, înainte de toate celelalte, să vă puneți în bună rânduială copiii. Dacă nu cruți nimic pentru copilul tău, arată atunci acest lucru din această (preocupare) și vei avea și răsplată […]. Crește un atlet pentru Hristos și, fiind în lume, învață-l evlavia din fragedă vârstă»”.

La finalul întâlnirii, s-a conturat gândul unei colaborări statornice privind cateheza pentru copiii de la Grădinița cu Program Normal „Nu mă uita” din Reșița. (Pr. Borislav Tasici)