Examen de admitere la Seminarul Teologic din Caransebeș

15 May 2019 Off By Pavel Canea
Examen de admitere la Seminarul Teologic din Caransebeș

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, o școală cu vocație și tradiție a învățământului teologic, a avut loc astăzi examenul de admitere. Candidații au fost examinați de către comisia formată din părinții profesori de la Seminarul Teologic, prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Examenul de admitere a debutat cu vizita medicală, iar apoi elevii au susținut proba orală ce a constat din verificarea dicției și a aptitudinilor muzicale, precum și un scurt interviu, după care a urmat proba scrisă la disciplina Religie.

„Elevii au avut de pregătit 10 lecții din programa analitică din clasele a 7-a și a 8-a și nădăjduim că toți cei prezenți la examenul de admitere vor avea rezultate frumoase pentru ca și pe viitor generațiile pe care le vom pregăti aici să se ridice la înălțimea și valoarea generațiilor pe care școala noastră de tradiție le-a pregătit începând cu anul 1955 și până astăzi”, a subliniat părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic din Caransebeș.

Elevii care aleg Seminarul Teologic studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere.

Mergând pe firul istoriei, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.

Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare.

Începând cu anul 2015 la Seminarul Teologic din Caransebeș studiază și fete, promoția 2019-2020 fiind cea de-a 5-a.