Binecuvântare arhierească la început de an școlar teologic

9 September 2019 Off By Herea Darius
Binecuvântare arhierească la început de an școlar teologic

Luni, 9 septembrie, a avut loc deschiderea festivă a noului an școlar 2019-2020, la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Manifestarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Tot astăzi, în ziua praznicului Drepților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, cel de-al X-lea ierarh al Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian, a ajuns la cea de-a 49-a aniversare.  

„Credem că învățământul teologic din Caransebeș este viabil, are continuitate, și vrem să credem că atât dascălii, cât și elevii, se vor strădui ca flacăra credinței și a culturii teologice să fie mereu aprinsă în această Cetate veche în care s-au ostenit episcopi, protopopi, consilieri, preoți profesori, propovăduindu-L pe Hristos atât de pe amvonul bisericilor, cât și de la catedră. Îl rugăm pe Mântuitorul cel Veșnic și Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, ocrotitorii învățământului teologic, să binecuvinteze acest nou an școlar și pentru elevii noștri seminariști și împreună să fim și să rămânem o obște duhovnicească în comuniune și lucrare în ogorul Bisericii, și să avem în permanență inima deschisă și disponibilă, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu, care are putere multă, să rodească însutit întru noi și, văzând toți cei din jurul nostru credința, dar mai ales faptele noastre cele bune, să îl preamărească pe Tatăl nostru cel din ceruri. Dumnezeu să binecuvinteze noul an școlar și Dumnezeu să îi binecuvinteze pe toți profesorii, elevii, părinții și însoțitorii elevilor în acest nou an școlar, care se adaugă la cununa de școală teologică aici, în Cetatea istorică a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.  

În continuare,  ierarhul a săvârșit a slujbă de Te Deum ce a cuprins rugăciuni de laudă, mulțumire și binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și folositoare a elevilor ce urmează cursurile acestei școli de vocație. A urmat un polihroniu cu ocazia momentului aniversar, dar și noului început de an școlar, după care părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului,  a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an școlar 2019-2020. Părintele director al instituției teologice din Caransebeș, Rusalin Isac, a mulțumit tuturor și a urat, celor implicați în procesul educativ, să obțină rezultate frumoase în anul școlar ce urmează.

La final, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a transmis  Preasfințitului Părinte Episcop Lucian urările și gândurile de bine din partea clerului și a credincioșilor din Banatul de Munte cu prilejul acestui moment aniversar, oferindu-i păstorului duhovnicesc al Eparhiei Caransebeșului un frumos buchet de flori.