Deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic din Caransebeș

16 September 2020 Off By Pavel Canea
Deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic din Caransebeș

Miercuri, 16 septembrie, cu binecuvântarea  Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a avut loc deschiderea festivă și liturgică a anului școlar 2020-2021 și a cursurilor la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Gazda festivității a fost curtea Centrului Eparhial a Episcopiei Caransebeșului, respectându-se condițiile speciale de protecţie sanitară determinate de pandemia noului coronavirus.

Festivitatea a debutat cu slujba de Tedeum săvârșită de părintele Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic, alături de părintele duhovnic Zaharia Cocie și preoții profesori ai Seminarului. S-au înălțat rugăciuni de binecuvântare și luminare a elevilor și dascălilor la început de an școlar, în prezența părintelui arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a părintelui inspector de religie Chiosa Nicolae, a elevilor și a părinților care au dorit și au însoțit mai ales elevii de clasa a IX-a.

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de binecuvântare a familiei, a elevilor și a cadrelor didactice, a deschis seria cuvântărilor la această festivitate. Din partea Inspectoratului Școlar Județean a vorbit părintele inspector de religie Nicolae Chiosa, care a evidențiat activitatea Seminarului la nivelul Olimpiadelor școlare județene și naționale,  asigurând Seminarul Teologic din Caransebeș de sprijinul educațional necesar din partea Inspectoratului  în noul an școlar. A urmat cuvântul părintelui director Rusalin Isac, care le-a transmis elevilor bucuria revederii și speranța continuității firești din punct de vedere educativ, duhovnicesc și administrativ, prezentând în mare programul specific al Seminarului.

Având în vedere  condițiile provocate de starea de urgență și de alertă, închiderea festivă a anului școlar 2019-2020 nu s-a putut organiza. De data aceasta, profitând  de bucuria de a fi împreună, cu sprijinul material și financiar oferit de Centrul Eparhial, părinții diriginți au făcut și premierea elevilor merituoși ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a din anul școlar precedent.

Discursul final a aparținut părintelui consilier cultural Casian Rușeț, care a transmis cuvântul de binecuvântare al Părintelui Episcop Lucian la început de an școlar, în care a subliniat părinteasca purtare de grijă pentru Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

„Pentru Episcopia Caransebeșului, Seminarul Teologic este o instituție de învățământ foarte importantă pentru că dăinuiește încă de la începutul înființării Episcopiei, iar în perioada în care Episcopia a fost desființată Seminarul a funcționat în clădirile acestei instituții. De aceea, în fiecare an încercăm să sprijinim Seminarul Teologic din Caransebeș cu tot ceea ce ne stă în putință. Astăzi am avut oportunitatea să premiem pe elevii de la Seminar care au finalizat cursurile anul trecut. Le-am oferit un sprijin din partea Episcopiei Caransebeșului ce a constat atât în bani, cât și în cărți utile pentru elevii seminariști. Mesajul Preasfințitului Părinte Episcop transmis elevilor seminariști, dar și dascălilor, a fost un mesaj de încurajare și de seriozitate, îndemnând la dezvoltarea educației teologice, morale și la dezvoltarea a ceea ce noi numim bunul simț de care societatea are atât de multă nevoie”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț.

La Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș studiază aproximativ 100 de elevi, în clasa a IX-a fiind 24. Seminarul înfiinţat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876, a fost transformat, după 51 ani de existenţă, în Academie Teologică, funcţionând în această organizare până la reforma învăţământului din 1948. În anul 1955 a fost trecut la gradul de Seminar Teologic, funcţionând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului Seminarul din Caransebeş a format caractere, atât culturale, cât şi duhovniceşti, zeci de generaţii de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.