Binecuvântare arhierească pentru elevii seminariști din Caransebeș la începutul anului școlar

14 September 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru elevii seminariști din Caransebeș la începutul anului școlar

Luni, 13 septembrie, a avut loc deschiderea festivă a noului an școlar 2021-2022, pentru elevii seminariști ce studiază la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de ei și de cadrele didactice, săvârșind o slujbă de Te Deum, înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Ierarhul s-a rugat pentru binecuvântarea profesorilor și elevilor spre sporirea în învățătura cea bună și folositoare în această școală de vocație. A urmat un polihroniu cu ocazia începutului de nou an școlar, după care părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an școlar 2021-2022. Părintele director al instituției teologice din Caransebeș, Rusalin Isac, a mulțumit tuturor și a urat, celor implicați în procesul educativ, să obțină rezultate frumoase în anul școlar ce urmează.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean a fost prezent la acest eveniment părintele inspector de religie Nicolae Chiosa, care a transmis un mesaj din partea acestei instituții.

„I-am îndemnat astăzi în prima zi de școală pe elevii noștri seminariști la mai multă responsabilitate față de această școală vocațională. Le-am adresat cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care sunt valabile și mereu actuale pentru noi toți și astăzi în mod special pentru elevii seminariști și anume: «Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc…/ Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca văzând ei faptele voastre cele bune să preamărească pe Tatăl vostru cel din Ceruri». Așadar le-am sugerat seminariștilor să fie prietenii Mântuitorului, să rămână sare a pământului și lumină a lumii, să rămână verticali, responsabili și să încerce să asimileze cunoștințele teologice și pe mai departe să rămână statornici întru ale teologiei. După absolvirea Seminarului să-și continue studiile teologice ca mai apoi să rămână în eparhia noastră vrednici slujitori ai sfintelor altare și propovăduitori ai cuvântului evangheliei Mântuitorului Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Seminarul înfiinţat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876, a fost transformat, după 51 ani de existenţă, în Academie Teologică, funcţionând în această organizare până la reforma învăţământului din 1948. În anul 1955 a fost trecut la gradul de Seminar Teologic, funcţionând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului Seminarul din Caransebeş a format caractere, atât culturale, cât şi duhovniceşti, zeci de generaţii de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.