Sărbătoarea festivă a Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș

30 January 2022 Off By Herea Darius
Sărbătoarea festivă a Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș

În ajunul praznicului Sfinților Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare,  Sfântul Grigorie Teologul și  Sfântul Ioan Gură de Aur, considerați patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a organizat un eveniment închinat celor trei sfinți.

Evenimentul a debutat sâmbătă după-amiază, 29 ianuarie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș cu Slujba Vecerniei și a Litiei oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în prezența părinților profesori, elevilor seminariști și a unui număr mare de credincioși. În continuare, elevii seminarului teologic au desfășurat un program artistic și duhovnicesc, coordonat de părintele arhid. prof. dr. Vicențiu Românu, cu tema „Gânduri teologice ale Sfinților Trei Ierarhi despre rugăciunea Bisericii în viața creștinului – manualul mântuirii omului”, marcând astfel atât praznicul Sfinților Trei Ierarhi, cât și Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

Este bine știut faptul că Cetatea Caransebeșului are o tradiție frumoasă în ceea ce privește învățământul teologic. Avem aici școală de teologie din 1865, așadar, se cuvenea ca și în Eparhia Caransebeșului, să îi cinstim așa cum se cuvine pe Sfinții Trei Ierarhi, mari dascăli ai lumii, doctori și învățători ai Bisericii, Vasile, Grigorie și Ioan. Îi rugăm insistent pe Sfinții Trei Ierarhi să ocrotească în continuare școala noastră de teologie, și toate școlile de teologie din întreaga Ortodoxie, și îi rugăm pe Sfinții Trei Ierarhi să ne ajute ca să ne rugăm și noi profund, constant și intens, pentru că Sfinții Trei Ierarhi L-au cunoscut pe Dumnezeu, în primul rând, prin rugăciune. Ei au împletit Liturghia cu Teologia, au slujit Dumnezeiasca Liturghie, s-au împărtășit cu Sfintele Taine, s-au rugat neîncetat și au cuvântat despre Dumnezeu. Rugându-se cu adevărat, Sfinții Trei Ierarhi au ajuns teologi”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe toți credincioșii să urmeze exemplul Sfinților Trei Ierarhi, să înmulțească rugăciunea și să urmeze calea cunoașterii lui Dumnezeu, atât prin rugăciune, cât și prin participarea la Sfânta Liturghie, prin citirea și înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu:

Așa și noi se cuvine ca în acest An închinat rugăciunii, și în ceilalți ani ai vieții noastre, și în fiecare zi, și în toată vremea și în tot ceasul, să ne rugăm intens ca să devenim teologi. Să ne rugăm profund și să spunem împreună cu sfinții isihaști și cu toți sfinții rugăciunea inimii și rugăciunea minții: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!».  În acest An al rugăciunii și al sfinților isihaști, suntem chemați și noi să ne rugăm mai mult, profund, și să avem o inimă înfrântă, curată și smerită, să avem pocăință în inima noastră și iubire față de Dumnezeu și de toți oamenii. Dacă ne rugăm cu o inimă smerită și multă iubire, atunci rugăciunile noastre vor fi bine primite înaintea lui Dumnezeu. Sfinții Trei Ierarhi să ne ocrotească în continuare, să ne ajute să Îl cunoaștem pe Dumnezeu, căci Sfinții Trei Ierarhi ne-au arătat această cale a Teologiei, calea cunoașterii lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin Liturghie și prin citirea și înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu”.

În continuare, Corul Seminarului, coordonat de părintele profesor Petru Paica, a prezentat un buchet de cântece bisericești închinat acestei troițe de arhierei.

Sărbătoarea festivă a continuat duminică, 30 ianuarie, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi la Paraclisul episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic din Caransebeș.