Hramul bisericii de lemn din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”

21 May 2022 Off By Pavel Canea
Hramul bisericii de lemn din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”

La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, bisericuța de lemn din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. În acest sfânt locaș se desfășoară programul liturgic și activitatea duhovnicească a elevilor seminariști ce studiază la una din cele mai renumite instituții de învățământ teologic din țară, cu o continuitate de peste 150 de ani. 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi, profesori ai acestei instituții de învățământ teologic. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul acestui Seminar, dirijat de părintele profesor Petru Paica.

Predica a fost susținută de tânărul Adrian Galben, unul dintre elevii clasei terminale a Seminarului Teologic din Caransebeș. Pentru osteneala depusă în cadrul acestei instituții de învățământ teologic, părintele duhovnic Zaharia Cocie a fost hirotesit de Preasfințitul Lucian, iconom-stavrofor.

„Această biserică a fost zidită pentru tinerii și copiii din municipiul Caransebeș, și iată, din anul 2006 tinerii teologi se roagă în acest paraclis episcopal. Ne bucurăm foarte mult că mai avem candidați pentru acest Seminar, iar această școală de teologie va continua pentru că avem dascăli valoroși, dar avem și o tradiție frumoasă și articulată aici. Îi felicităm pe toți părinții profesori, absolvenții și pe cei care își continuă studiile aici și Îl rugăm pe Domnul să binecuvinteze pe mai departe această școală”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După sfânta slujbă s-a desfășurat și momentul festiv de premiere a elevilor din anul terminal. De asemenea, seminariștii din clasa a 12-a le-au predat cheia celor din clasa a 11-a. Din partea Episcopiei Caransebeșului elevii premianți au primit diplome, daruri și bani.

Elevii care aleg Seminarul Teologic studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere. Începând cu anul 2015 la Seminarul Teologic din Caransebeș studiază și fete.

Învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.