O nouă etapă de mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ a elevilor seminariști de la Caransebeș

2 November 2022 Off By Herea Darius
O nouă etapă de mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ a elevilor seminariști de la Caransebeș

În perioada 8 – 22 Octombrie 2022, 14 elevi din clasa a XI -a, a Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu“  din Caransebeș, însoțiți de doi profesori, au fost într-o nouă etapă de mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ „Experiențe europene în domeniul asistenței sociale – abilități și competențe îmbunătățite pentru viitoarea carieră”, desfășurat în orașul Granada, Spania.

Luni, 10 Octombrie 2022 a avut loc deschiderea festivă și prezentarea proiectului. Am avut bucuria de a întâlni oameni calzi și primitori, elevii seminariști aflând beneficiile unui astfel de proiect, care contribuie la formarea de atitudini, aptitudini și competențe, atât în plan personal cât și în ceea ce privește pregătirea lor.

Stagiul de practică desfășurat de elevii seminariști în cadrul proiectului Erasmus+, a constat în activități filantropice și de voluntariat la un Centru de zi pentru bătrâni, la o cantină pentru persoanele nevoiașe, la magazine filantropice pentru persoanele sărace din Spania și comunități paupere din Mozambic și Peru.

Aceste activități au presupus: socializare și sprijin oferit bătrânilor bătrânilor; servirea mesei la cantina socială, pregătirea pachetelor cu mâncare și distribuirea lor, servicii de curățenie; sortarea și împachetarea hainelor, aranjarea pe rafturi a produselor pentru copii, a cărților  și a altor obiecte de uz casnic; curățarea articolelor de încălțăminte.

Elevii seminariști au avut parte de un program cultural minunat, oferit de gazde, vizitând orașele: Granada, Malaga, Cordoba,  Sevilla şi Gibraltar,  locuri unice și încărcate de istorie și cultură, ce fac parte din patrimoniul cultural european.

Ultima zi a proiectului a fost încărcată de emoție și bucurie, prilejuite de festivitatea de încheiere și evaluare finală a proiectului. Elevii noștri au primit diplome care atestă implicarea, munca și activitatea lor în perioada de stagiu, precum și cuvinte de laudă, gratitudine și de apreciere din partea tutorilor de practică și a echipei manageriale a M.E.P.  Europrojects Granada.

După festivitatea de premiere, elevii au vizitat cetatea Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii islamice de pe teritoriul Spaniei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Seara, elevii au participat la un spectacol de flamenco, cântec și dans specific Andaluziei.

Toate aceste activități și interacțiuni au dus la îmbunătățirea competențelor lingvistice, culturale, sociale și civile ale elevilor, le-au dezvoltat abilitățile de viață și integrare în spațiul comunitar european și definit latura spirituală și morală a personalității lor.

În cadrul acestui proiect am trăit experiențe unice, am învățat lucruri noi, ne-am îmbogățit competențele și aptitudinile, ne-am redescoperit pe noi înșine, am învățat mai mult să îi respectăm și să îi ajutăm pe alții, ne-am afirmat identitatea creștină ortodoxă într-un spațiu cultural european, ne-am făcut cunoscută școala și țara, credința și tradițiile noastre. (Arhid. Cosmin Mutașcu)