Botezul Domnului – binecuvântare pentru credincioșii din Parohia Domașnea

7 January 2019 Off By Herea Darius
Botezul Domnului – binecuvântare pentru credincioșii din Parohia Domașnea

Și în acest an, Anul omagial al satului românesc, numeroși credincioși din Parohia Domașnea au fost prezenți astăzi la Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului”, pentru a participa la Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate de către părintele protopop Iosif Frenț și părintele Marius Dănănău. Ca în fiecare an, biserica parohială a fost înfrumusețată de prezența credincioșilor. După oficierea Slujbei Utreniei, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și preot paroh al Parohiei Domașnea, împreună cu părintele Marius Dănănău – secretar al Protoieriei Băile Herculane, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia s-au împărtășit copii și vârsnici, primind Sfânta Euharistie.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop a subliniat că „(…)Atunci când Ioan a acceptat să-L boteze, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel peste El, iar Tatăl a mărturisit: <<Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!>> (Matei 3, 17). Sfântul Ioan Gură de Aur spune în acest sens, că Hristos <<n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat.>>(…)”.

După finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți, împreună cu slujitorii bisericii, au pornit într-o procesiune spre centrul comunei Domașnea, în fața Troiței ridicată în anul 2015, în fața casei parohiale, acolo unde s-a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari. Un obicei păstrat în localitatea Domașnea, este că, în fiecare an, în cadrul Sfințirii celei Mari a apei, trei tineri care poartă fiecare câte un prapur cu „Botezul Domnului”, merg la râul din sat și ating crucea prapurilor de apa curgătoare, aducându-ne aminte tuturor de Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Râul Iordan.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au fost miruiți și au primit anaforă din partea slujitorilor bisericii, iar la finalul slujbei de sfințire au fost stropiți și au primit Aghiasmă Mare pentru aducerea binecuvântării dumnezeiești și curățării sufletelor și trupurilor noastre.