Dinamizarea vieții bisericești din satele românești ale Banatului de Munte

14 April 2019 Off By Pavel Canea
Dinamizarea vieții bisericești din satele românești ale Banatului de Munte

Sâmbătă, 13 aprilie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a întâlnit cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Reșița-Sud. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Grădinari în cadrul căreiea s-au împărtășit toți clericii cu Sfintele Taine. A fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru Episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș.

Părintele Alin-Remus Muntean de la Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Anina a vorbit la sfârșitul Sfintei Liturghii despre semnificațiile versetului scripturistic: „Și, răspunzând Petru, I-a zis: Tu ești Hristosul” (Marcu 8, 27-31).

Potrivit programului de anul acesta după care se desfășoară cercurile pastoral misionare în Episcopia Caransebeșului, întrunirea a continuat în satul Forotic, prin Conferința: „Hărnicie, dărnicie și ospitalitate: virtuți ale poporului român cultivate în satul românesc”, susținută de Pr. Cosmin-Florin Cosma de la Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Reșița, după care au avut loc dezbateri pe marginea temelor propuse, cu referire la viața bisericească din parohiile rurale. După conferință toți clericii împreună cu ierarhul lor au vizitat muzeul satului din localitatea Forotic.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această întâlnire duhovnicească și ziditoare și pentru faptul că preoții noștri au răspuns afirmativ la proiectele noastre pastoral-misionare în acest an închinat satului românesc, preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. Credem că prin aceste întâlniri dinamizăm și impulsionăm viața bisericească din satele românești ale Banatului de Munte. Dumnezeu să-i binecuvintele pe toți cei care rămân fideli locuitori și rugători în satele și parohiile rurale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cea de-a treia localitate rurală a continuat cercul pastoral cu săvârșirea Slujbei Vecerniei în biserica „Învierea Domnului” din Ticvaniu Mare la finalul căreia părintele Borislav Tasici de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița a rostit cateheza cu tema „Sfânta Taină a Pocăinței în viața Bisericii”.

Cercul pastoral-misionar Reșița-Sud este format din 25 de parohii. Întrunirile pe cercuri pastoral-misionare în Episcopia Caransebeșului se reiau după Praznicul Învierii Domnului.