Cerc pastoral-misionar în Parohia Mehadia

19 June 2019 Off By Herea Darius
Cerc pastoral-misionar în Parohia Mehadia

Preoții din Cercul pastoral-misionar Domașnea – Valea Cernei s-au întâlnit marți, 18 iunie, în Parohia Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane, în prezența părintelui protopop Iosif Frenț și sub coordonarea părintelui Zaharia Cocie. Întrunirea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele Nicolae Iliescu de la Parohia Cuptoare, părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca și părintele Adrian Staicu de la Parohia Bogâltin.  Răspunsurile la strană au fost date de părintele Zaharia Cocie, părintele Marius Dănănău și părintele Bogdan Belu.

După săvârșirea Liturghiei, părintele Nicolae Iliescu a rostit un cuvânt de învățătură, predicând despre sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh: „ Prin Sfântul Duh, trupurile noastre împreună cu sufletele devin biserici ale Dumnezeului Celui viu. El mângâie, luminează, inspiră, învață, însuflețește, întărește si sfințește pe toți credincioșii. El este Sfânt și sfințește viața noastră prin cele șapte Sfinte Taine. El este atotînțelept și bun și ne călăuzește viața prin cele șapte daruri ale Sale, care sunt: înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, puterea, cunoștința, evlavia și frica de Dumnezeu (Isaia 11, 1)”.

În cadrul acestei întâlniri, preoții slujitori au oficiat și o slujbă de pomenire pentru protopopul Nicolae Stoica de Hațeg, pr. Coriolan Buracu, pr. Aurel Colojoară și pr. Ion Urechiatu, mutați la Domnul.

În continuare, părintele Pavel Găină a prezentat un referat în care a vorbit despre „Școala din Banat în tinda bisericii”: „ Studiind istoria poporului român, ajungem la convingerea că școala românească s-a născut în Biserica neamului, a izvorât din aceasta și a rămas aproape de ea. Biserica și școala au aceeași istorie, au aceleași literare, artistice și arhitectonice, aceeași bază culturală, fiind slujite de aceleași mari personalități care au crezut în același ideal: unitatea de credință, tradiție și limba neamului românesc ”.

La final, părintele protopop și părintele coordonator au mulțumit tuturor preoților prezenți la această întâlnire și părintelui paroh Petru Danci pentru găzduire. Întrunirea a luat sfârșit cu discuții despre câteva probleme administrative și duhovnicești cu care se confruntă parohiile. (Claudiu Românu)