Cerc pastoral-misionar în satul Fârliug din Banatul de Munte

28 June 2019 Off By Pavel Canea
Cerc pastoral-misionar în satul Fârliug din Banatul de Munte

Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Parohia Fârliug din Protopopiatul Reșița a găzduit marți, 25 iunie, întrunirea Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord. Întrunirea a debutat în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, cu săvârșirea Slujbei Vecerniei de către părintele Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița, pr. Alin-Emanuel Despău de la Parohia Duleu și pr. Daniel Popescu, paroh și gazdă a întrunirii preoțești de la această parohie. Răspunsurile la strană au fost date de către preoții: Petru Berbentia, Damaschin Tătaru și Daniel Țăpîrdea.

Bucuria slujirii și a rugăciunii a fost desăvârșită prin participarea în biserica parohiei a unui important număr de credincioși  care au înfrumusețat biserica prin prezența lor. După săvârșirea slujbei de seară părintele Daniel Popescu a vorbit celor prezenți despre importanța acestor cercuri pastorale desfășurate în Episcopia Caransebeșului și a mulțumit tuturor pentru bucuria de-a fi împreună cler și popor sub cupola Bisericii strămoșești cea care de două milenii se străduiește să mențină neamul românesc în matca credinței drept-măritoare.

A doua parte a întrunirii preoțești s-a desfășurat într-o locație apropiată bisericii unde părintele misionar Sorin Sfeia a prezentat referatul cu tema: „Preocuparea bisericii privind situația satului românesc de astăzi și viitorul lui (migrația populației, situația economică precară, îmbătrânirea populației, etc.)”. Atât din referatul prezentat cât și din luările de cuvânt ale preoților pe marginea temei se poate concluziona că: Biserica Ortodoxă militează cu responsabilitate pentru dezvoltarea rurală și pentru că majoritatea populației sărace din mediul rural este creștin ortodoxă, iar preoții de la sate se confruntă cu multe probleme de ordin social, misionar și pastoral. Criza economică, șomajul, dezvoltarea rurală insuficientă, îmbătrânirea populației și emigrația spre orașe sau țări mai bogate au creat o criză majoră a satului românesc, care se zbate între tradiție și supraviețuire, cu un viitor aproape sumbru. La nivelul Patriarhiei Române, în satele sărace, sunt încă multe biserici în construcție, mai ales acolo unde n-au existat niciodată biserici, iar altele necesită restaurare sau reparație. E nevoie de case parohiale, pentru ca preoții să locuiască în sat și să fie aproape de țărani dar e nevoie și de cantine parohiale, pentru ca oamenii săraci să fie și mai mult ajutați cu o supă caldă, cu un prânz, mai ales sâmbăta, după parastas, sau duminica, după Sfânta Liturghie. Sărăcia actuală de la sate determină Biserica să gândească și să organizeze mai multă solidaritate între parohiile urbane și cele rurale și mai multă cooperare cu autoritățile locale sau județene  precum și cu diverși și posibili donatori. Aceste activități social-filantropice coordonate de Biserică întâmpină însă dificultăți din cauza situației economice precare a multor comunități din mediul rural. Există în rândul preoților multă voință de a ajuta pe cei săraci, dar din păcate puține mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare pentru revigorarea satului românesc și care în lipsa unui program coerent sau a unui parteneriat viabil între Stat și Biserică există riscul să asistăm la moartea subită a satului românesc într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Tema prezentată a suscitat un viu interes, aceasta provocând preoții prezenți la angrenarea în diverse discuții obiective și pertinente pe marginea referatului. Printre preoții care au luat cuvântul au fost și: pr. Petru Berbentia, pr. Daniel Țăpîrdea, pr. Sorin Sfeia, pr. Ilie-Adrian Murariu și pr. Florin Hotea. Întrunirea preoților a fost una reușită,  părintele coordonator Damaschin Tătaru aducând mulțumiri gazdei precum și tuturor preoților pentru implicarea în buna desfășurare a acestei întruniri a cercului pastoral.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu referirile necesare făcute de părintele coordonator, pentru următoarea întâlnire,  programată pentru luna iulie.