Sfințirea troiței-monument închinată Sfintei Treimi la Socolari

19 June 2019 Off By Herea Darius
Sfințirea troiței-monument închinată Sfintei Treimi la Socolari

Marți, 18 iunie, Parohia Socolari din Protopopiatul Moldova Nouă a găzduit un eveniment emoționant prin sfințirea unei troițe-monument închinată Sfintei Treimi, precum și a plăcii comemorative a deportaților localității Socolari în Bărăgan, ridicată prin bunăvoința și cheltuiala bunului credincios Traian Orban.

La acest eveniment au participat: părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, ca delegat al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preotul Guiman Iulius Ionuț, de la Parohia Socolari, pr. Iosif Daniel Aldescu, Parohia Potoc, organizatorul evenimentului, dr. Orban Traian, Pircea Gheorghe, primarul comunei Ciclova Română, rude ale deportaților și mulți credincioși.

 „Se știe că, începând cu ziua de 17/18 iunie a anului 1951, peste 40.000 de persoane din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în urma decretului emis de autoritățile comuniste, au fost deportați în Bărăgan. Fără a pune întrebări unde merg sau de ce trebuie să părăsească casa părintească, autoritățile le-au permis fiecărei familii deportate să-și ia căruța și strictul necesar. În gară, au fost urcați în vagoane împreună cu animalele și bunurile luate și duși în Bărăgan”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș.

„Istoria localității Socolari este tumultoasă cu evenimente care au marcat viața credincioșilor localității socolari. Este dureros faptul că atâtea suflete au fost duse într-o zonă aridă cum era Bărăganul, dar, cu toate acestea ei, nu și-au pierdut credința în Dumnezeu, nu au fost deznădăjduiți, ci cu dragoste de Dumnezeu au putut să treacă peste toate suferințele. Noi trebuie să spunem adevărul despre evenimentele petrecute în 1951, tinerilor de astăzi, dar, în aceeași măsură, să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să așeze cu sfinții sufletele celor care au răposat în aridul Bărăgan departe de satul natal”, a evocat preotul paroh Iulius Ionuț Guiman.

Organizatorul evenimentului, Orban Traian, președintele „Memorialul Revoluției” din Timișoara, a vorbit despre faptul că adevărul istoric cu privire la deportările în Bărăgan nu este adus la cunoștința tinerelor generații, deși este important să fie cunoscut:

„Este dureros că în manualele de istorie nu se vorbește absolut de loc de aceste deportări în Bărăgan. Să se prezinte purul adevăr privind deportarea familiilor instărite pentru că este imperios să cunoaștem cu mic cu mare ceea ce s-a întâmplat în anul 1951”.

Pircea Gheorghe, primarul comunei Ciclova Română, a spus că oamenii de astăzi au o datorie morală să organizeze asemenea evenimente, comemorându-i pe aceia care au suferit în urma persecuțiilor regimului comunist, rupți de glia străbună și duși în Bărăgan.

Să avem nădejde în Dumnezeu și să-I cerem ajutorul în orice moment din viața noastră, fără a ne pierde credința, urmând exemplul celor care au suferit asemenea martirilor și păstrându-le totodată vie amintirea. (Pr. Iulius Ionuț Guiman )