Bucurie și înnoire în Parohia Anina-Celnic

15 July 2019 Off By Pavel Canea
Bucurie și înnoire în Parohia Anina-Celnic

Duminica a 4-a după Rusalii a reprezentat pentru credincioșii din Parohia Anina Celnic o zi de aleasă bucurie duhovnicească. Bucuria a fost prilejuită de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a târnosit biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, ce datorită mulțimii credincioșilor ce frecventează locașul de cult a necesitat lucrări de extindere.

În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși dimpreună cu autoritățile locale. Pentru frumoasa lucrare pastoral-misionară părintele paroh Marius Negoiță a fost hirotesit iconom iar cei care s-au implicat în extinderea și înfrumusețarea bisericii au primit din partea chiriarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Părintele Episcop Lucian a subliniat: „Este un lucru îmbucurător că aici la Anina-Celnic credincioşii împreună cu părintele paroh au reuşit să extindă sfântul locaş, chiar dacă situația materială în această comunitate nu este foarte bună, întrucât este un oraş minier. Îi felicităm pe toţi cei care s-au implicat în această lucrare de înfrumuseţare a Casei lui Dumnezeu, pentru că este cea mai importantă lucrare, dar şi pentru faptul că vin la sfânta biserică şi o împodobesc cu prezenţa la sfintele slujbe. Este esenţial să ne apropiem de Dumnezeu căci nu ne refuză niciodată atunci când venim la El cu inima curată, înfrântă şi smerită şi îi cerem ajutor la fel cum a făcut sutaşul din evanghelia de astăzi. Suntem îndemnaţi să credem şi să venim la sfânta biserică intrând în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune, iar Dumnezeu ne va răspunde mai devreme sau mai târziu la rugăciunea noastră, dacă o facem ca şi sutaşul. Trebuie să umblăm în lumina lui Hristos şi să credem că doar El ne poate vindeca şi pe noi şi pe cei din casele noastre, dacă avem credinţă sinceră şi dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele”.

Parohia „Anina Celnic cu filia Brădet”  este situată în oraşul Anina, cartier Celnic-nord şi cuprinde cartierul Celnic-nord şi coloniile Oraşul Nou şi Brădet. Biserica de lemn cu hramul Naşterea Maicii Domnului a fost ridicată între anii 2010-2011, prin contribuţia credincioşilor şi cu sprijinul Primăriei oraşului Anina şi al Consiliului Local. În prima duminică după Înălţarea Sfintei Cruci, 18.09.2011, a avut loc prima sfințire a bisericii de lemn din Celnic, săvârșită de Părintele Episcop Lucian.