Zi de sărbătoare în Parohia Domașnea

6 July 2019 Off By Pavel Canea
Zi de sărbătoare în Parohia Domașnea

Sfântul Atanasie al Athonului cel care a întemeiat frumoasa Mănăstire Marea Lavră din Sfântul Munte Athos este și ocrotitorul Parohiei Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, singura biserică din Eparhia Caransebeșului cu hramul „Sfântul Atanasie al Athonului”. Astăzi la ziua de prăznuire a sfântului biserica din Domașnea a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare. „Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, părintelui protopop Iosif Frenț și tuturor credincioșilor care au lăsat toată grija cea lumească astăzi și au venit ca împreună în rugăciune și comuniune euharistică, să îl lăudăm pe Dumnezeu și să îi cinstim pe sfinții bineplăcuți Lui, iar astăzi în mod special pe Sfântul Atanasie al Athonului. De obicei Sfântul Atanasie al Athonului ocrotește mănăstiri, schituri, chilii și sigur este cinstit în mod deosebit în Sfântul Munte Athos, dar iată că o biserică parohială veche, sfințită în prima jumătate a secolului 19, are ca și ocrotitor pe acest sfânt. Așadar îl rugăm pe Sfântul Atanasie al Athonului, să ocrotească în continuare această parohie din Episcopia noastră, preotul și credincioșii care viețuiesc în parohia Domașnea”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica din Parohia Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat, a adus chiar un arhitect de la Viena. Nu mai puțin însă au contribuit credincioșii, dintre care unii și-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poată fi terminată. Biserica a fost zugrăvită în anul 1823 de Dimitrie Popovici iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834.

Biserica a fost sfințită de către Episcopul Vârșețului Maxim Minulovici la 5 iulie 1833 stabilindu-se cu această ocazie și hramul bisericii, Sfântul Atanasie al Atonului. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național. În anul 2010, în urma efectuării unor lucrări de înfrumusețare la exterior, biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian.